Αρδευτικές πρακτικές και εδαφολογική διαχείριση των οπωροφόρων δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης

Βαγκόπουλος, Γεώργιος (2020) Αρδευτικές πρακτικές και εδαφολογική διαχείριση των οπωροφόρων δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG3_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη και η παρουσίαση της εδαφολογικής και αρδευτικής διαχείρισης των οπωροφόρων δέντρων (Ροδακινιά και Μηλιά)που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Είναι γνωστό, ότι τα οπωροφόρα δέντρα της περιοχής της Κοζάνης παρουσιάζουν ορισμένα, ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά, που ενισχύουν την υψηλή ποιότητα τους, τη γεύση και την εικόνα τους ενώ παράλληλα αποτελούν ένα εξαγωγικό προϊόν υψηλής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την τοπική οικονομία και την τοπική απασχόληση. Στην υψηλή αυτή προστιθέμενη αξία της καλλιέργειας των οπωροφόρων, αναμφίβολα, συμβάλλουν οι ιδιαίτερες τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες καθώς και η διαχείριση της άρδευσης. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ύπαρξη δύο σημαντικών συνεταιρισμών της περιοχής, του Βελβεντού και των Πύργων Κοζάνης. Η γνώση των εδαφικών χαρακτηριστικών, φυσικών και χημικών και πώς αυτά μεταβάλλονται χρονικά, ο υπολογισμός των αναγκαίων ποσοτήτων νερού των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τη σύγχρονη οργάνωση ομάδων παραγωγών και την επιστημονική καθοδήγηση έμπειρων συμβούλων αποτελούν βασικά στοιχεία ανάπτυξης μιας επιτυχημένης καλλιεργητικής εκμετάλλευσης. Στην εργασία αυτή αναζητείται η συμβουλή των εδαφολογικών χαρακτηριστικών των αγροτεμαχίων της περιοχής και της αρδευτικής πρακτικής που ακολουθούν οι παραγωγοί στην υψηλής αξίας παραγωγής των οπωροφόρων καλλιεργειών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παντελάκης Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Οπωροφόρα περιοχής Κοζάνης, Ροδακινιά, Μηλιά, Βελβεντός, Πύργοι Κοζάνης, Ορθολογική αρδευτική και εδαφολογική πρακτική
Subjects: Ο > Οπωροκαλλιέργεια
Ο > Οπωροφόρα δένδρα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Nov 2020 10:14
Last Modified: 06 Nov 2020 10:39
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10664

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top