Βασιλικός πολτός και βασιλοτροφία

Παράσχος - Παπανέστωρας, Κωνσταντίνος (2020) Βασιλικός πολτός και βασιλοτροφία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp25_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (987kB)

Abstract

Στόχος της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση της παραγωγής με διάφορους μεθόδους του βασιλικού πολτού και της βασιλοτροφίας. Ο βασιλικός πολτός θεωρείται ελιξίριο ζωής και κορυφαίο φυσικό προϊόν από άποψη βιολογικής αξίας, με πολλές ευεργετικές και βιολογικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου γενικότερα. Στον βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας, ο οποίος μετατρέπει μία προνύμφη μέλισσα σε βασίλισσα, μιας και αποτελεί αποκλειστική τροφή των προνυμφών που προορίζονται για βασίλισσες. Στο μελισσοσμήνος ειδικότερα, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην απόδοση και στην γενική συμπεριφορά του μελισσιού, καθώς και στην ηλικία της βασίλισσας. Επιπλέον, στην πτυχιακή αναφέρονται οι διαφορετικές μέθοδοι για την σωστή εφαρμογή συλλογής του βασιλικού πολτού από τα βασιλικά κελιά, ανάλογα και με το ποσοστό της απόδοσης στο οποίο στοχεύει ο κάθε παραγωγός. Οι βασίλισσες που εκτρέφουν οι μέλισσες χωρίς την παρέµβαση του ανθρώπου, δηλαδή οι βασίλισσες σµηνουργίας, αντικατάστασης ή διάσωσης συνήθως δεν είναι καλής ποιότητας. Τα βασιλικά κελιά που παράγει ένα μελίσσι μόνο του, είναι λίγα σε αριθµό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ενός επαγγελµατία µελισσοκόµου και τις περισσότερες φορές δεν ενδείκνυται για εκµετάλλευση. Η φυσική αντικατάσταση των βασιλισσών από τις µέλισσες γίνεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια µε αποτέλεσµα τη γήρανση της βασίλισσας µε πολλές αρνητικές επιπτώσεις για το µελισσοσµήνος. Όσον αφορά την διαδικασία της βασιλοτροφίας επιδιώκεται η παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών οι οποίες θα έχουν αυξημένη ικανότητα ωοτοκίας. Γενικά στην βασιλοτροφία γίνεται επιλογή και γενετική βελτίωση, η οποία µετριάζει την επιθετικότητα, την τάση λεηλασίας και σµηνουργίας, ενδυναµώνει την ανθεκτικότητα του µελισσοσµήνους στις ασθένειες και τους εχθρούς ενισχύοντας χαρακτηριστικά που είναι επιθυµητά στον µελισσοκόµο. Η παραγωγή και η ανανέωση των βασιλισσών είναι ο πιο σωστός χειρισµός για την εξάσκηση της επαγγελµατικής µελισσοκοµίας. Υπάρχουν αρκετές µέθοδοι βασιλοτροφίας από απλές έως πολύ πολύπλοκες, διαφέρουν µεταξύ τους στην ευκολία εφαρµογής στα υλικά που χρησιµοποιούν και στα αποτελέσµατα που αποδίδουν. Τέλος, για την απόκτηση βασιλισσών με επιθυμητά χαρακτηριστικά και καλής ποιότητας καθοριστικό ρόλο διαδραµατίζουν οι συνθήκες σύζευξης που είναι οι καιρικές συνθήκες όπως και οι κηφήνες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαδόπουλος Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Βασιλικός Πολτός, Μελισσοτροφία, Βασιλοτροφία
Subjects: Μ > Μέλι - Ελλάδα
Μ > Μελισσοκομία
Μ > Μελισσοκομικά προϊόντα - Θεραπευτική χρήση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 23 Oct 2020 10:36
Last Modified: 23 Oct 2020 10:36
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10646

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top