Ανάλυση χρονοσειρών με υποδείγματα GARCH: μελέτη περίπτωσης του χρηματιστηριακού δείκτη NASDAG

Δούδα, Ελένη Ι. (2019) Ανάλυση χρονοσειρών με υποδείγματα GARCH: μελέτη περίπτωσης του χρηματιστηριακού δείκτη NASDAG. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX22_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την ανάλυση των τιμών του χρηματιστηριακού δείκτη NASDAQ με τη χρήση χρονοσειρών και τη μοντελοποίηση αυτών. Σκοπός της εργασίας είναι η εφαρμογή των υποδειγμάτων ARCH και GARCH πάνω στα δεδομένα του δείκτη για την επιλογή του καταλληλότερου υποδείγματος. Αρχικά παρουσιάζονται κάποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με τους χρηματιστηριακούς δείκτες , ακολουθεί μια ιστορική αναδρομή του δείκτη NASDAQ όσον αφορά τις αυξομειώσεις των μονάδων ανά χρονικές περιόδους και στη συνέχεια μία βιβλιογραφική ανασκόπηση. Επιπρόσθετα πραγματοποιείται μια θεωρητική ανάλυση των χρονοσειρών και της διαδικασίας μοντελοποίησης. Στην συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή διάφορων μοντέλων με σκοπό την επιλογή του καταλληλότερου. Πιο συγκεκριμένα συλλέχτηκαν οι ημερήσιες τιμές του δείκτη NASDAQ από την ιστοσελίδα finance.yahoo.com , καλύπτοντας την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2006 έως 1 Δεκεμβρίου του 2016. Αφού έγινε έλεγχος μοναδιαίας ρίζας για στασιμότητα με τα τεστ των ADF και PP, έπειτα δημιουργήθηκαν Ολοκληρωμένα Αυτοπαλίνδρομα Μοντέλα Κινητού Μέσου όρου (ARIMA), ακολουθώντας την μεθοδολογία Box-Jenkins και τα μοντέλα των Γενικευμένων Αυτοπαλίνδρομων Υποδειγμάτων Δεσμευμένης Ετεροσκεδαστικότητας (GARCH) με τη βοήθεια του προγράμματος Eviews. Το ARIMA (0,0,2) υπόδειγμα αποδείχθηκε μη κατάλληλο , λόγω της ύπαρξης ετεροσκεδαστικότητας. Στη συνέχεια εξετάστηκαν τα υποδείγματα ARCH (1), ARCH(2), GARCH(1,1) , GARCH (1,2) , GARCH (2,1) ,GARCH (2,2) με τη βοήθεια των κριτηρίων των Akaike , Schwarz , Hannan-Quinn και προέκυψε ότι το καταλληλότερο μοντέλο με τα συγκεκριμένα δεδομένα του δείκτη είναι το GARCH (1,2).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δριτσάκη Χάιδω Ν.
Uncontrolled Keywords: Χρηματιστηριακοί δείκτες, NASDAQ, Χρονοσειρές, Μοντελοποίηση, Μοναδιαία ρίζα, ARIMA, Box-Jenkins, GARCH, Eviews
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Oct 2020 06:34
Last Modified: 24 May 2021 05:05
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10628

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top