Δικτύωση επιχειρήσεων και οινοτουρισμός στην ελληνική περιφέρεια: μια περίπτωση μελέτης

Λαζαρίδης, Γεώργιος Λ. and Τσεράβα, Μαρία Δ. (2018) Δικτύωση επιχειρήσεων και οινοτουρισμός στην ελληνική περιφέρεια: μια περίπτωση μελέτης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX82_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο οίνος είναι ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η φυσική ομορφιά, ο πολιτισμός και η ιστορία και η γεωγραφική θέση έχουν αναδείξει την Ελλάδα σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μαζικός τουρισμός στην χώρα δείχνει εδώ και πολλά χρόνια σημάδια κορεσμού και εντονότατου ανταγωνισμού. Η ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Ο οινοποιητικός τουρισμός αν και έχει ιστορικά βαθιές ρίζες, τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε μία από τις πιο κερδοφόρες και ωφέλιμες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως. Στην χώρα μας η μακρά ιστορία και η παράδοση στην οινοποιητική διαδικασία αλλά και το φυσικό κάλλος της χώρας δημιουργούν όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάδειξη του οινικού τουρισμού. Έτσι αν και με μεγάλη καθυστέρηση η μορφή αυτή τουρισμού αποκτά την δέουσα αναγνώριση και εφαρμογή και στην Ελλάδα. Ολοένα και περισσότερα οινοποιεία δημιουργούν επισκέψιμους χώρους και συμμετέχουν σε οινικές διαδρομές και άλλες δράσεις. Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος ήταν από τις πρώτες τέτοιες διαδρομές που δημιουργήθηκαν στην χώρα στην δεκαετία του 90. Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος ήταν η πρώτη προσπάθεια να χαραχτούν διαδρομές από επισκέψιμα οινοποιεία, χώρους πώλησης οίνου, εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ. Οι δρόμοι του κρασιού των Λιμνών είναι ένας από αυτούς τους δρόμους της Βορείου Ελλάδος. Η διαδρομή αυτή αποτελείται από επιχειρήσεις (οινοποιεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτός είναι και ο αντικειμενικός σκοπός της παρούσης μελέτης να γίνει μία έρευνα για την δικτύωση των επιχειρήσεων στο επίπεδο του τουρισμού και ειδικά στην διαδρομή του κρασιού των Λιμνών. Να αναλυθεί με την βοήθεια της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και της έρευνας (ερωτηματολογίου) δηλαδή η περίπτωση δικτύωσης αυτή και ο αντίκτυπος της στην τοπική κοινωνία αλλά και στις συμμετάσχουσες επιχειρήσεις.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πιτόσκα Ηλέκτρα
Uncontrolled Keywords: Επιχειρηματική συνεργασία, Δικτύωση επιχειρήσεων, Οινοτουρισμός, Οινικό τουριστικό προϊόν, Δρόμοι του κρασιού, Βόρεια Ελλάδα
Subjects: Ε > Εναλλακτικός τουρισμός
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Sep 2020 10:11
Last Modified: 21 Sep 2020 10:11
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10510

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top