Η αισθητική του πολέμου στον κινηματογράφο. Συγκριτική ανάλυση Hollywood, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

Τσεπιλή, Στυλιανή (2020) Η αισθητική του πολέμου στον κινηματογράφο. Συγκριτική ανάλυση Hollywood, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC34_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η έννοια της αισθητικής προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το ωραίο, το καλό και τη φιλοσοφία της Τέχνης. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την έννοια της αισθητικής, του ωραίου και του καλαίσθητου στις τέχνες. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή έχουν αναπτυχθεί πολλές φιλοσοφικές προσεγγίσεις για την έννοια της αισθητικής τόσο στις τέχνες όσο και στις άλλες επιστήμες. Η παρούσα έρευνα δεν προσπαθεί να αναπτύξει τις ιστορικές φάσεις της αισθητικής στις τέχνες. Η έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον χώρο του Κινηματογράφου. Ο Κινηματογράφος κατά τον 20ο αι. ήταν η μαζικότερη μορφή τέχνης και θεάματος στον κόσμο. Όπως και κάθε μορφή τέχνης έτσι, και για τον κινηματογράφο εμφανίστηκαν διάφορες φιλοσοφικές θεωρίες όχι μόνο για το ωραίο και το καλαίσθητο των έργων, αλλά για το πως παρουσιάζονται τα θεάματα, οι εικόνες, τα γεγονότα, η φαντασία και η καθημερινή ζωή του ανθρώπου στην οθόνη του κινηματογράφου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε και την επιστήμη της αισθητικής στην παραγωγή των ταινιών. Η παρούσα έρευνα δεν ασχολείται με όλα τα κινηματογραφικά είδη. Η εργασία ασχολείται με ένα δημοφιλές θέμα για τον κινηματογράφο, αυτό του «πολέμου». Η επιλογή του θέματος έγινε επειδή ο πόλεμος για την πραγματική ζωή είναι ένα τραυματικό γεγονός για τον άνθρωπο. Επίσης, υπάρχουν πληθώρα ταινιών για το θέμα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Ακόμη, τα πολεμικά γεγονότα καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αι. δημιούργησαν πλήθος πολεμικών ταινιών. Τέλος, το θέμα του πολέμου παρουσιάζει ενδιαφέρον και από πολιτική πλευρά. Εκτός από το θέμα της αισθητικής του πολέμου στον κινηματογράφο η παρούσα έρευνα μελετά και τις προσεγγίσεις των σκηνοθετών και παραγωγών σε όλον τον κόσμο. Ειδικότερα μελετά πως παρουσιάζεται ο πόλεμος στις Αμερικανικές παραγωγές (Hollywood), στις Ευρωπαϊκές ταινίες και πως στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο. Τα παραπάνω οδηγούν στον δεύτερο στόχο της εργασίας ο οποίος είναι η συγκριτική ανάλυση της αισθητικής πολεμικών ταινιών στους τρεις αυτούς χώρους. Από τα αποτελέσματα της έρευνα δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις ταινίες ανάμεσα στους τρεις εξεταζόμενους χώρους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιολτζίδου Γεωργία
Uncontrolled Keywords: Πολεμικές ταινίες, Αισθητική κινηματογράφου, Hollywood, Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος, Παγκόσμιος Κινηματογράφος.
Subjects: Π > Πόλεμοι
Τ > Τέχνη - Μελέτη και διδασκαλία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Jul 2020 10:46
Last Modified: 22 Jul 2020 10:46
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10423

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top