Η εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε. και τα προγράμματα υποστήριξης μη εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τις Xώρες - Mέλη

Τσιάντας, Γεώργιος (2019) Η εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε. και τα προγράμματα υποστήριξης μη εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τις Xώρες - Mέλη. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MANEDU19_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση και ανάδειξη αυτών των παραγόντων και η αναζήτηση λύσεων, μέσα από τη μελέτη και ανάπτυξη των διαφόρων θεωρητικών βάσεων και της χρήσης ποιοτικής έρευνας σε ανθρώπους που βίωσαν την Πρόωρη Εγκατάλειψη της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στις περιοχές Καστοριάς και Βoΐου. Από την ποιοτική έρευνα που διεξήχθη, διαπιστώθηκε η διαχρονικότητα και ανθεκτικότητα του φαινομένου, τόσο ως προς τις αιτίες όσο και ως προς τα αποτελέσματα, καθώς, το οικονομικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο των γονέων, οι τοπικές συνθήκες στην αγορά εργασίας (γούνα), ο βαθμός αστικοποίησης, οι δυσκολίες στο σχολείο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για Πρόωρη Εγκατάλειψη της Εκπαίδευσης. Καταγράφηκαν όμως και οι συνέπειες της, θετικές στην αρχή, λόγω της κατακόρυφης και υπέρμετρης, για τα δεδομένα της εποχής, αύξησης του εισοδήματος, αρνητικές στη συνέχεια, όταν ενέσκηψαν η κρίση στην τοπική αγορά εργασίας και η συνακόλουθη ανάγκη αναζήτησης νέων επαγγελματικών προσανατολισμών, που απαιτούσαν, την ανάλογη εκπαίδευση, η οποία δεν υπήρχε και δεν ήταν δυνατό να αποκτηθεί, με αποτέλεσμα την ανεργία και την εσωτερική μετανάστευση. Κατά συνέπεια, εν είδει άτυπης αξιολόγησης της ζωής τους, διαπιστώθηκε και διατυπώθηκε από τους ερωτώμενους η αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως μόνης σταθεράς για τη θεμελίωση των βάσεων της μετέπειτα προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης των νέων του σήμερα.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Εκπαιδευτική πολιτική, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής εκπαίδευσης
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 Jul 2020 09:40
Last Modified: 17 Jul 2020 09:40
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10402

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top