Αξιολόγηση εκπαιδευτικών πολιτικών για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: η περίπτωση της εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

Στόγια, Αικατερίνη Γ. (2019) Αξιολόγηση εκπαιδευτικών πολιτικών για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: η περίπτωση της εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MANEDU14_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία εξετάζει τις εκπαιδευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται για την ένταξη και τη στήριξη των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, εστιάζοντας κυρίως στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ζήτημα της σχολικής- μαθητικής διαρροής, των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως αυτό σκιαγραφείται μέσα από τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειονοτικά και πλειονοτικά, των περιοχών της Θράκης. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα, η οποία αποτελείται από τρεις δείκτες, τη σχολική επίδοση, τη στασιμότητα και τη σχολική- μαθητική διαρροή. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε από 122 εκπαιδευτικούς. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει, πως οι εκπαιδευτικοί του δείγματος αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του φαινομένου της σχολικής διαρροής των παιδιών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως και μία ισχυρή σύνδεση της σχέσης μεταξύ χαμηλής σχολικής επίδοσης- παραίτησης και της διαφορετικής μητρικής γλώσσας και της δυσκολίας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του δείγματος θεωρούν, πως η διδακτική μεθοδολογία που ακολουθείται στο σχολείο συσχετίζεται με τη στασιμότητα στην επίδοση των μαθητών και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση συσχέτισης στο αν οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις ή προγράμματα με σκοπό την καλύτερη αφομοίωση των μαθητών της μειονότητας και αν το κράτος έχει μεριμνήσει τα τελευταία χρόνια για νέες εκπαιδευτικές πολιτικές. Επίσης, τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εμπειρίας των εκπαιδευτικών σε μειονοτικά σχολεία με το δημογραφικό χαρακτηριστικό φύλο, συγκεκριμένα, οι άντρες έχουν οχτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους σχολεία σε σχέση με τις γυναίκες εκπαιδευτικούς. Τέλος, αποδείχτηκε πως η γεωγραφική θέση του σχολείου (αγροτική-αστική), δεν συσχετίζεται με την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου των μαθητών της μειονότητας, ενώ προέκυψε πως οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών επηρεάζονται από την ύπαρξη μεταπτυχιακού/σεμιναρίου στην διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Σταμπουλής Μιλτιάδης
Uncontrolled Keywords: Μειονοτική εκπαίδευση, Μειονότητες, Ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, Σχολική διαρροή
Subjects: Ε > Εκπαιδευτική πολιτική
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 Jul 2020 08:11
Last Modified: 17 Jul 2020 08:11
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10394

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top