Απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων: χαρακτηριστικά, μέθοδοι επεξεργασίας, βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές

Ιωαννίδης, Θεόδωρος and Μπαλτζώης, Ηλίας and Παπαθανασίου, Κωνσταντίνος (2009) Απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων: χαρακτηριστικά, μέθοδοι επεξεργασίας, βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
A26_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Επιχειρείται μια περιεκτική προσέγγιση του προβλήματος της διαχείρισης/επεξεργασίας των αποβλήτων (υγρών και στερεών) που παράγουν ορισμένοι εκ των κυριότερων κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων, που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο. Οι κλάδοι αυτοί είναι τα ελαιοτριβεία, οι χοιροτροφικές μονάδες, τα σφαγεία – πτηνοσφαγεία, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος, οι εγκαταστάσεις εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, οι εγκαταστάσεις ζυθοποιίας, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζάχαρης, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συντήρησης βρώσιμων αλιευμάτων και των προϊόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα εργασία, για καθένα από τους παραπάνω κλάδους εξετάζονται και παρουσιάζονται η παραγωγική διαδικασία, τα χαρακτηριστικά (ποιοτικά και ποσοτικά) των παραγόμενων αποβλήτων, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι επεξεργασίας τους καθώς και οι προτεινόμενες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές πρόληψης ή/και περιορισμού της ρύπανσης βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Συγκεκριμένα η δομή της εργασίας είναι η εξής: Στo πρώτο κεφάλαιο, το οποιο είναι εισαγωγικό γίνεται αναφορά στους κυριότερους ρυπαντικούς παράγοντες των αποβλήτων των βιομηχανιών τροφίμων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά η ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία σε ότι αφορά στη διαχείριση και επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων, που αποτελεί και το αντικείμενο της εργασίας. Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες αντιμετώπισης της ρύπανσης από υγρά απόβλητα βιομηχανίας τροφίμων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εφαρμοζόμενες τεχνολογίες αντιμετώπισης της ρύπανσης από στερεά απόβλητα βιομηχανίας τροφίμων. Στη συνέχεια στα κεφάλαια 5 έως 13 ακολουθείται η ίδια δομή και παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των υγρών και στερεών αποβλήτων, η παραγωγική διαδικασία, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι επεξεργασίας τους καθώς και οι προτεινόμενες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές πρόληψης ή/και περιορισμού της ρύπανσης, ανά κατηγορία βιομηχανικής δραστηριότητας, για καθένα από τους 9 κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων που εξετάστηκαν.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μούσιου Χρυσοβαλάντω
Uncontrolled Keywords: Τεχνολογίες αντιρύπανσης υγρών αποβλήτων, Απόβλητα βιομηχανικών τροφίμων, Απόβλητα ελαιοτριβείων, Απόβλητα χοιροτροφικών μονάδων, Απόβλητα σφαγείων
Subjects: Α > Απόβλητα - Βιολογική επεξεργασία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 23 Mar 2015 10:33
Last Modified: 31 Mar 2015 11:07
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1039

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top