Η εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στις χώρες της Ε.Ε.

Λύτη, Μαρία (2019) Η εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στις χώρες της Ε.Ε. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MANEDU12_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Με την παρούσα εργασία επιχειρούμε την παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής όπως διαμορφώθηκε αυτή στον ευρωπαϊκό αλλά και στον ελληνικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες. Εξετάζονται οι φορείς και τα προγράμματα που δημιούργησαν και υλοποίησαν εκπαιδευτική πολιτική στην Ευρώπη. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και να τονίσουμε πως η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και την προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτή προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αποτελεί μια ανταγωνίσιμη δύναμη στην παγκόσμια Οικονομία της Γνώσης. Έχοντας η ΕΕ ως σκοπό την επίτευξη του παραπάνω στόχου και όντας η καινοτομία μοχλός της οικονομίας, την τοποθετεί ως μια από τις πιο βασικές προτεραιότητες της, αναδεικνύοντας την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία ως πηγή ανάπτυξης της οικονομίας της. Από την άλλη πλευρά η σύνδεση της καινοτομίας με την έρευνα προϋποθέτει χρηματοδοτήσεις που προκύπτουν από την ΕΕ μέσω των προγραμμάτων Ε&Α και καινοτομίας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση, στην οποία προστίθεται και η έλλειψη σταθερής εθνικής στρατηγικής για την Ε&Α και καινοτομία. Ωστόσο διαθέτει έναν ικανό αριθμό Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που προωθούν την έρευνα. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχοντας ως προτεραιότητα την έρευνα και καινοτομία θέτει ως στόχο το ποσοστό του 3% του ΑΕΠ όσο αφορά τις δαπάνες για Ε & Α ως το 2020. Παρά τις αντιξοότητες η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση των επιδόσεών της συμμετέχοντας ενεργά στα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Παρόλα αυτά βρίσκεται χαμηλότερα του μέσου όρου των κρατών μελών της ΕΕ αγγίζοντας το 2017 το ποσοστό του 1,14% του ΑΕΠ.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Δια βίου μάθηση, Προγράμματα, Έρευνα, Καινοτομία, Ανάπτυξη, «Ορίζοντας 2020», Κοινωνία της Γνώσης, Ανταγωνιστική οικονομία
Subjects: Ε > Εκπαιδευτική πολιτική
Ε > Ευρωπαϊκή Ένωση - Πολιτική και διακυβέρνηση
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Jul 2020 10:41
Last Modified: 16 Jul 2020 10:41
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10387

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top