Αξιοποίηση εφαρμογών web για άτομα με νοητική αναπηρία = Exploiting web applications for people with intellectual disabilities

Σχίζα, Ιουλιανή (2020) Αξιοποίηση εφαρμογών web για άτομα με νοητική αναπηρία = Exploiting web applications for people with intellectual disabilities. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC13_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στα πλαίσια της παρούσης εργασίας, μελετήθηκε η συμβολή και η εξέλιξη που παρατηρήθηκε στον τομέα της υποστήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, μέσω σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών και μέσων. Γίνεται μια βιβλιογραφική προσέγγιση αναφορικά με τις διαδικασίες, τις μεθόδους και τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί προς το σκοπό αυτό. Εκτός από τις συγκεκριμένες εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε τεχνολογικό επίπεδο, παρουσιάζονται ειδικότερα θέματα και εφαρμογές που σχετίζονται ειδικότερα με τον τομέα της εκπαίδευσης, για άτομα με διάφορες μορφές νοητικής αναπηρίας και σε διαφόρους βαθμούς από χαμηλής κλίμακας, όπως είναι η ειδική αγωγή, έως και υψηλής κλίμακας, όπου κρίνεται χρήσιμη η υποστήριξη μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων υποστήριξης της εκπαίδευσης που έχουν αναπτυχθεί. Ακολούθως, παρουσιάζονται μελέτες που έχουν δημιουργηθεί, αναφορικά με την χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών και διαδικασιών, τόσο από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους και τις οικογένειες τους, όσο και τους εκπαιδευτές τους. Δυστυχώς, τα στοιχεία δεν μπορούν να παράσχουν μία ξεκάθαρη άποψη για τους μαθητές, καθώς σε βαριά περιστατικά είναι δύσκολο να αποκρυσταλλωθεί το τελικό αποτέλεσμα αυτών. Τέλος, γίνεται αναφορά και σε τάσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σήμερα σε νηπιακό στάδιο, όπως αυτές της τεχνίτης νοημοσύνης και της εικονικής πραγματικότητα, οι οποίες σίγουρα θα γνωρίζουν περισσότερο ανάπτυξη στο μέλλον, και θα μπορέσουν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην κοινωνικοποίηση και στην εμφάνιση σχέσεων αλληλεπίδρασης των ατόμων με νοητική αναπηρία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τα συγκεκριμένα άτομα, στον τομέα της εκπαίδευσης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αποστόλου Ευφροσύνη
Uncontrolled Keywords: Άτομα με νοητική αναπηρία, Άτομα με νοητική υστέρηση, Ψηφιακές εφαρμογές, Ειδική αγωγή, Προγράμματα, Τεχνολογικές διαδικασίες, Τεχνολογικά μέσα.
Subjects: Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Δ > Διαδίκτυο στην εκπαίδευση
Ε > Εκπαίδευση
Π > Παγκόσμιος ιστός
Τ > Τεχνολογικές καινοτομίες
W > web applications
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 08 Jul 2020 10:41
Last Modified: 08 Jul 2020 10:41
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10356

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top