Εφαρμογή απεικόνισης του αρχοντικού "Μπασάρα" με τη χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας

Τοτονίδης, Ιωάννης and Εμμανουηλίδης, Γεώργιος (2020) Εφαρμογή απεικόνισης του αρχοντικού "Μπασάρα" με τη χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MTS3_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Το αρχοντικό Μπασάρα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αρχοντικά που έχει διατηρηθεί στη πόλη της Καστοριάς. Με την κινητοποίηση του δήμου έχει κατορθώσει να αναστηλωθεί σε σημαντικό βαθμό και οι εργασίες προχωρούν έτσι ώστε να αποδοθεί όσο το δυνατόν η αρχική του μορφή. Μελλοντικός στόχος είναι να στεγάσει το μουσείο Γούνας. Χτισμένο τον 18o αιώνα από μάστορες της ευρύτερης περιοχής, πάνω στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής [1] αποτέλεσε κομμάτι της παλιάς πόλης της Καστοριάς. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε η μορφολογία του για να συμβαδίζει με τις ανάγκες του οικογενειακού βίου και να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό και πιο εναρμονισμένο στις κλιματολογικές αλλαγές που ακολούθησαν. Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η τρισδιάστατη σχεδίαση του αρχοντικού Μπασάρα με απώτερο σκοπό την εφαρμογή απεικόνισης του, μέσω του προγράμματος Unity. Αρχικά, βασιζόμενοι σε σχετική βιβλιογραφία κάναμε μια μικρή αναφορά στην ιστορία της πόλης, στα γενικά αρχιτεκτονικά στοιχεία κατασκευής των αρχοντικών και ειδικά στην κατασκευή και διαμόρφωση του αρχοντικού Μπασάρα. Με την ψηφιοποίηση του μοντέλου σε τρισδιάστατο, έγινε η εισαγωγή του στο πρόγραμμα Unity και δημιουργήθηκε γύρω από αυτό η εφαρμογή περιήγησης στο αρχοντικό. Η εφαρμογή έχει κατά την εκκίνηση ένα μενού και δύο λειτουργίες, την περιήγηση και τις προβολές. Με την εφαρμογή επιτεύχθηκε ψηφιοποίηση του αρχοντικού Μπασάρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως σημείο αναφοράς.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μιχάλας Άγγελος
Uncontrolled Keywords: Αρχοντικό, Τρισδιάστατη σχεδίαση, Εφαρμογή unity, Αρχοντικά της Καστοριάς
Subjects: Λ > Λογισμικό εφαρμογών - Ανάπτυξη
Ψ > Ψηφιακή τεχνολογία
Π > Πολιτιστική κληρονομιά
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Σύγχρονα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογίες Διαδικτύου και Ασφάλεια Συστημάτων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 Jun 2020 07:43
Last Modified: 09 Jun 2020 07:43
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10294

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top