Στρατηγικές ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στις σύγχρονες πολυεθνικές επιχειρήσεις: με εταιρία τη Roche

Μαστοράκη, Ελένη (2019) Στρατηγικές ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στις σύγχρονες πολυεθνικές επιχειρήσεις: με εταιρία τη Roche. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT10_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Ο έντονος παγκόσμιος ανταγωνισμός καθώς και η ταχύτητα των οικονομικών αλλαγών υπογραμμίζουν την σημασία που κατέχει το ανθρώπινο κεφάλαιο στη λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται και διερευνά τις στρατηγικές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που απασχολεί η Ελβετική εταιρία υγειονομικής περίθαλψης F. Hoffmann-La Roche θέτοντας ως κεντρικό της άξονα το ανθρώπινο δυναμικό της. Ειδικεύοντας αναλύεται: Α) ο σχεδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού Β) οι τρόποι που η φαρμακευτική εταιρία αξιολογεί τις επιδόσεις των υπαλλήλων της Γ) η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, με αρκετές από αυτές τις προκλήσεις έρχεται αντιμέτωπη η Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων (ΔΑΠ) έχοντας σαφή αποστολή: την αποτελεσματική βελτίωση και οργανωτική απόδοση των επιχειρήσεων με στόχο το κέρδος και την επιτυχία (Becker and Huselid, 1998). Σύμφωνα με τη ΔΑΠ, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα κεφάλαια της κάθε επιχείρησης ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Τέλος, από την ποιοτική έρευνα που διεξάχθηκε σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κυριότερος σκοπός των σύγχρονων πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι η απόκτηση ενός εν δυνάμει αξιόλογου εργατικού δυναμικού, το οποίο μέσα από τους μηχανισμούς της ΔΑΠ (εκπαίδευση, κάλυψη μισθολογικών αναγκών, παρακίνηση και εξέλιξη) θα οδηγήσει στην οικειοθελή παραμονή ικανοποιημένων εργαζομένων στον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της πτυχιακής εργασίας καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθούν τα όσο δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά αποτελέσματα. Ωστόσο υπήρξαν και αρκετοί περιορισμοί ως προς το φάσμα ανεύρεσης αντιπροσωπευτικού δείγματος, δεδομένης της ανισοκατανομής οικονομικά, ποιοτικά και ποσοτικά ανάμεσα στην κεντρική ελβετική έδρα και στην αντίστοιχη ελληνική εταιρία. Τα συμπεράσματα αναδεικνύουν χρήσιμα στοιχεία για μελλοντική ανάλυση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βλάχβεη Ασπασία
Uncontrolled Keywords: Εκπαίδευση, Ανθρώπινοι πόροι, Ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, Ανταγωνισμός, Ικανότητες, Δεξιότητες, Αξιολόγηση, Στρατηγική ΔΑΠ, Roche.
Subjects: Α > Ανθρώπινο δυναμικό
Δ > Διοίκηση προσωπικού
Δ > Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 05 Dec 2019 12:54
Last Modified: 05 Dec 2019 12:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10183

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top