Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των υπηρετούντων στο Πυροσβεστικό Σώμα

Χαραλαμπίδης, Ιωάννης (2019) Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των υπηρετούντων στο Πυροσβεστικό Σώμα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap11_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Οι πυροσβέστες επιτελούν ένα ιδιόμορφο επάγγελμα-λειτούργημα προς την κοινωνία το οποίο απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, καθώς συνδράμουν δυναμικά στην αντιμετώπιση και αποτροπή κινδύνων και καταστροφών. Οι πυροσβέστες τα τελευταία χρόνια, ταυτίζονται σε ορισμένες φορές με μία «εικόνα» ένστολων που συνήθως διαθέτουν καλλίγραμμα και γυμνασμένα σώματα. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, καταγράφονται οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων πυροσβεστών και κατά ποσό αυτές επηρεάζονται από την φύση του επαγγέλματος τους ή άλλα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους και διερευνάται η σχέση του με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η άσκηση και η περιοχή διαμονής τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου σε δείγμα 190 πυροσβεστών που υπηρετούν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (Βόρειο τμήμα της Ελλάδας) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων πυροσβεστών είναι υπέρβαροι, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το ποσοστό των παχύσαρκων πυροσβεστών. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος των πυροσβεστών φαίνεται να είναι σε κανονικά επίπεδα κυρίως στις περιπτώσεις που αυτοί υπηρετούν σε αστικές περιοχές και είναι νεώτεροι ηλικιακά.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Υγιεινή διατροφή, Μεσογειακή διατροφή, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος
Subjects: Δ > Διατροφή - Ποιότητα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 31 Oct 2019 09:53
Last Modified: 31 Oct 2019 09:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10158

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top