Κυρίτση, Μαρία (2017) Ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. Η προβολή τους από την τηλεόραση και τα μηνύματα που μεταδίδουν. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
DMC69_2017.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την πληροφόρηση του αναγνώστη σχετικά με τις εκπομπές μαγειρικής που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την πρώτη εκπομπή τέτοιου περιεχομένου που προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες έως τις μέρες μας. Στόχος του πονήματος αποτελεί η παρουσίαση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένες εκπομπές από τα πρώτα κιόλας τηλεοπτικά προγράμματα, η πορεία και η μετεξέλιξή τους μέσα στο χρόνο, η συχνότητά τους, η σύγκριση των εκπομπών αυτών στην κρατική και στην ιδιωτική τηλεόραση, η θέση τους σε σχέση με το υπόλοιπο τηλεοπτικό επίπεδο τόσο της δημόσιας όσο και της ελεύθερης τηλεόρασης και το ισχύον κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο το οποίο ως ένα βαθμό καθορίζει τη θέση τους στα προγράμματα. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στηρίχθηκε στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού, στη μελέτη απόψεων ειδικών επί του θέματος και στην προσεκτική εξέταση των σημερινών δεδομένων. Τέλος, τα συμπεράσματα που εξήχθησαν οδηγούν στην επισήμανση των θετικών και των αρνητικών σημείων των εκπομπών ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας αφενός αλλά και ως φορείς δυτικότροπων στοιχείων αφετέρου, καθώς και στα μηνύματα που εκπέμπονται αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί η ραγδαία αύξηση της προβολής τους, ιδίως από την ιδιωτική τηλεόρασης. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρώτες εκπομπές με περιεχόμενο που αφορά την προετοιμασία φαγητού με τη βοήθεια συνταγών, και παράλληλα να κατανοήσει το ρόλο που διαδραμάτισαν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Μέσα από αυτές επίσης, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, αλλά και του εκτός συνόρων ελληνισμού, ήθη, έθιμα και πολιτιστικά στοιχεία κάθε τόπου, τα οποία έχουν διασωθεί ακόμη και μέσα από τον τρόπο παρασκευής του φαγητού, να ενημερωθεί για τα νέα στοιχεία που προστέθηκαν τόσο λόγω των αλληλεπιδράσεων με άλλους λαούς αλλά και γενικότερα εξαιτίας του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης, ενώ θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει την πολιτιστική αλλοτρίωση που έχει επέλθει λόγω των ξενόφερτων στοιχείων και κυρίως το ρόλο της τηλεόρασης ως καταλύτη στη δημιουργία αυτής της αποξένωσης σε μεγαλύτερο και μικρότερο βαθμό και βέβαια σε συνάρτηση με τις εκάστοτε υφιστάμενες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές περιστάσεις.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Μυλωνά Ιφιγένεια |
Uncontrolled Keywords: | Εκπομπές μαγειρικής, Τηλεοπτικές εκπομπές, Ελληνική τηλεόραση, Μαγειρική. |
Subjects: | Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα Τ > Τηλεόραση |
Divisions: | Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 09 Jul 2018 10:34 |
Last Modified: | 09 Jul 2018 10:34 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9498 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |