Ανίχνευση νοθείας στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Γκουργκούτας, Λάζαρος and Καϊάφας, Νικόλαος (2006) Ανίχνευση νοθείας στα γαλακτοκομικά προϊόντα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp44_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (746kB)

Abstract

Το γάλα ανέκαθεν υπήρξε ένα σημαντικό προϊόν ανταλλαγής και πολυτέλειας έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αντικείμενο νοθείας και περαιτέρω εξάπλωσης της. Αυτό, τουλάχιστον έχει εξακριβωθεί και αναγνωριστεί από τις πολιτικές αρχές των χωρών όπου η νομοθεσία για το γάλα έχει θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Την αυθεντικότητα του γάλακτος, μπορεί, ίσως να τη δούμε και ως μικρόκοσμο των θεμάτων αυθεντικότητας των προϊόντων τροφίμων. Αν αναλογιστούμε, πώς η αυθεντικότητα του γάλακτος έχει αναπτυχθεί σαν επιστήμη, είναι δυνατό να τραβήξουμε παράλληλους, με νέα ανταλασσόμενα προϊόντα με σκοπό τη γνώση και τις απαντήσεις στο ερώτημα του πώς οι μέθοδοι αυθεντικότητας μπορούν να αναπτυχθούν και τι προοπτικές υπάρχουν. Ο Haleman (1984) περιγράφει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν αντικείμενο συζήτησης για να μπορέσουν να ελεγχούν. Οι πρώιμες νοθείες γάλακτος ήταν φτιαγμένες με μια ποικιλία μη φιλοσοφημένων αλλά επικίνδυνων και «κομπογιαννίτικων» νοθευτικών μέσων. Ένα μίγμα 1 γαλονιού νερού, 2 ουγκιές ζάχαρης, 1½ ουγκιά αλάτι και λίγη καραμέλα προστίθεντο σε 4 γαλόνια γάλακτος με σκοπό να κοροϊδέψει το γαλακτόμετρο! Άσβεστος, δεξτρίνες και καθαρό νερό ήταν κάποια από τα κοινά νοθευτικά μέσα. Πολλές από τις δοκιμές οι οποίες αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν πρώιμα σταδιακά αποσύρθηκαν από την Επίσημη Ένωση Μεθόδων και Αναλύσεων μάλλον απειδή τα χρησιμοποιούμενα πλέον νοθευτικά δεν ήταν εύκολα ανιχνεύσιμα καθιστώντας πλέον τις μεθόδους αυτές πεπαλαιωμένες. Ένα άλλο θέμα που έχει ενδιαφέρον από αυτή την πρώτη περίοδο έιναι ή αναφορά στο πως οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών μπορούν να επιρεάσουν τα προϊόντα και τα εμπορεύματα. Τα λίπος ως συστατικό του γάλακτος υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του. Ογκομετρικές μέθοδοι, αναπτύχθηκαν στο τέλος του αιώνα για να εξασφαλιστεί ότι το λίπους δεν αφαιρούνταν από το γάλα. Μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό παρουσιάζουν: α) γάλα με μειωμένη λιποπεριεκτικότητα β) γάλα χωρίς λίπος και γ) γάλα με αρκετά λιπαρά. Με κατάλληλη νομοθεσία και θεσμοθέτηση, έγιναν αυτά τα προϊόντα νομικώς αποδεκτά, και σε πολλές περιπτώσεις προτιμώμενα από το καταναλωτικό κοινό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Γαλακτοκομικά προϊόντα, Νοθεία γάλακτος, Μέθοδος Μπαμπούκ, Μέθοδος Διάβολο, Μέθοδοι ανάλυσης ενζύμων
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 08:40
Last Modified: 13 Mar 2015 10:39
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/553

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top