Χαλεπούδη, Θεοδούλα (2014) Πολλαπλασιασμός της στέβιας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp27_2014.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Η στέβια είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό. Η στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η στεβιοζάχαρη - η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια. Η στέβια στη φύση αλλά και η καλλιεργούμενη πολλαπλασιάζεται αγενώς και εγγενώς δηλαδή με σπόρους. Η στέβια όμως είναι μη αυτογόνιμο φυτό και σταυρογονιμοποιείται, με τη βοήθεια του ανέμου και των εντόμων. Ο εγγενής της πολλαπλασιασμός παρουσιάζει προβλήματα λόγω της αυτοστειρότητας αλλά και του μικρού μεγέθους των σπόρων της.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Λαζαρίδου Θεανώ |
Uncontrolled Keywords: | Γλυκαντική ουσία, Γενετική βελτίωση της στέβιας, Τεχνικές πολλαπλασιασμού στέβιας |
Subjects: | Φ > Φυτική παραγωγή |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 04 Apr 2015 16:01 |
Last Modified: | 08 Jun 2015 09:15 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1583 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |