Συγκριτική μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών γάλακτος αγελάδας, προβάτου, αίγας, βούβαλου και γαϊδούρας

Καράμπαμπας, Αθανάσιος (2022) Συγκριτική μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών γάλακτος αγελάδας, προβάτου, αίγας, βούβαλου και γαϊδούρας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MCF3_2022.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής και θεωρούνται ως βασικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, βασικών λιπαρών οξέων, αμινοξέων, υδατοδιαλυτών βιταμινών και αρκετών βιοδραστικών ενώσεων που είναι εξαιρετικά σημαντικές για πολλές βιοχημικές και φυσιολογικές λειτουργίες. Το αγελαδινό γάλα είναι κυρίαρχη πηγή θρεπτικής τροφής σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην παρούσα ανασκόπηση, γίνεται ενημέρωση για τα διάφορα είδη γάλακτος (ανάλογα με το γαλακτοπαραγωγικό ζώο) και τα προϊόντα αυτού. Παρουσιάζονται τα γενικά στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος και επισημαίνονται οι τρόποι παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων αυτού. Με την ταυτόχρονη παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος, μελετώνται οι φυσικοχημικές του ιδιότητες αλλά και η χημική του σύνθεση. Ταυτόχρονα γίνεται συγκριτική μελέτη όλων αυτών των χαρακτηριστικών, στο γάλα των διαφόρων γαλακτοπαραγωγικών ζώων, αλλά και στον άνθρωπο. Γίνεται έτσι προσπάθεια να παρουσιαστεί η σημασία του γάλακτος μη βοοειδών όπως βουβαλιών, γαϊδουριών, προβάτων και αιγών καθώς και βοοειδών (αγελαδινό γάλα) και περιγράφονται τα χαρακτηριστικά τους Κάθε ένα από αυτά τα είδη γάλακτος έχει μοναδική σύσταση. Αυτή η ανασκόπηση περιγράφει συγκεκριμένα, εν συντομία, τη διατροφική αξία του γάλακτος των βοοειδών και των μη βοοειδών όπως προβάτων, αιγών, βουβαλιών και γαϊδουριών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου, Ελένη
Uncontrolled Keywords: Αγελαδινό γάλα
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Ανάλυση και τον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Sep 2023 11:35
Last Modified: 22 Sep 2023 11:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12284

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top