Κατάσταση και ανάπτυξη διεθνούς εμπορευματικής αγοράς ετοίμου ενδύματος και στρατηγικές συμμαχίες ελληνικών επιχειρήσεων στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη

Κοκκίνου, Θεοδώρα (2003) Κατάσταση και ανάπτυξη διεθνούς εμπορευματικής αγοράς ετοίμου ενδύματος και στρατηγικές συμμαχίες ελληνικών επιχειρήσεων στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ΙΤ5_2003.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (293kB)

Abstract

Η παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων εντάσσεται στον κλάδο της ένδυσης, ο οποίος αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλους επιμέρους υποκλάδους (νηματουργία, υφαντουργία, πλεκτική, ταπητουργία κ.α.) που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (έκθεση Δ.Σ., Ιούνιος 1997), ο κλάδος ετοίμων ενδυμάτων συμβάλλει κατά 23% στη διαμόρφωση του Α.Ε.Π. της χώρας, ενώ απασχολούν το 28% περίπου των εργαζομένων στην εγχώρια μεταποίηση. Οι εξαγωγές ετοίμων ενδυμάτων αντιπροσωπεύουν ποσοστό 28-30% των ετησίων συναλλαγματικών εισροών που προέρχονται από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Ο κλάδος σημείωσε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τις δεκαετίες του ’70 και ’80, περίοδο κατά την οποία διατηρούσε ισχυρή θέση στην εγχώρια μεταποίηση. Μετά από την γρήγορη ανάπτυξη που σημείωσε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης με σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής και των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με συνέπεια να δέχεται έντονες πιέσεις ανταγωνισμού τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως από προϊόντα Τρίτων χωρών που απολαμβάνουν δασμολογικής προστασίας και επιδοτήσεων από τις χώρες αυτές. Η εισαγωγική διείσδυση προϊόντων από χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής ευνοείται επίσης από την αποδυνάμωση και σταδιακή κατάργηση της ‘‘Πολυϊνικής Συμφωνίας’’ και της διεθνοποίησης των αγορών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Έτοιμα ενδύματα, Κλάδος ένδυσης.
Subjects: Α > Ανταγωνισμός
Β > Βιομηχανία και εμπόριο
Δ > Διεθνές εμπόριο
Ε > Επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ε > Επιχειρήσεις - Ανταγωνιστικότητα
Ε > Ένδυση και ενδύματα - Βιομηχανία και εμπόριο
Ε > Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ε > Εμπόριο - Ευρώπη
Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα
Κ > Κλωστοϋφαντουργία
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 12 Jul 2021 15:35
Last Modified: 12 Jul 2021 15:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11005

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top