Πίος, Αντώνιος (2019) Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γάλακτος UHT. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap13_2019.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Η παρούσα εργασία έχει ως θέμα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γάλακτος UHT. Στην αρχή της εργασίας διευκρινίζεται τι ακριβώς είναι το γάλα UHT και αναφέρονται ιστορικά στοιχεία για το πότε και πού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά αλλά και γιατί κρίθηκε αναγκαίο να υπάρχει αυτός ο τύπος γάλακτος. Επίσης, γίνεται λόγος για τις διαφορές που παρουσιάζει με το παστεριωμένο γάλα ενώ αναφέρονται και τα συστήματα με τα οποία θερμαίνεται και επεξεργάζεται το γάλα UHT από τις διάφορες βιομηχανίες UHT επεξεργασίας. Επιπλέον, τονίζεται το προφίλ της θερμοκρασίας που χρειάζεται να χρησιμοποιείται στο γάλα UHT αλλά και ο χρόνος που πρέπει να υφίσταται επεξεργασία έτσι ώστε να καταστρέφονται τα διάφορα επικίνδυνα βακτηριακά σπόρια για τον άνθρωπο και παράλληλα να μην προκαλείται χημική αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, γίνεται λόγος για τα μειονεκτήματα της αποθήκευσης του UHT γάλακτος καθώς παρατηρούνται αλλοιώσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αλλά και τη γεύση. Στην συνέχεια αναφέρονται τα συστήματα της ασηπτικής συσκευασίας που βοηθούν το γάλα UHT να διατηρείται για πολλούς μήνες στο ράφι. Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα για το γάλα αυτό καθώς και προτάσεις για την αναβάθμιση της τεχνολογίας και την ποιοτική βελτίωση του προϊόντος .
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσιότσιας Αρσένιος |
Uncontrolled Keywords: | Συστήματα θέρμανσης UHT, Συστήματα ασηπτικής συσκευασίας, Μικροοργανισμοί, |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 31 Oct 2019 08:00 |
Last Modified: | 26 May 2021 07:36 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10156 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |