Παραγωγή – ποιότητα προϊόντων σφολιάτας (ζύμης) και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή

Χαλάτσης, Στυλιανός (2009) Παραγωγή – ποιότητα προϊόντων σφολιάτας (ζύμης) και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap91_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η ασφάλεια των τροφίμων, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας παράγοντα της ποιότητας των τροφίμων και αφορά την προστασία του καταναλωτή με την παραγωγή τροφίμων τα οποία δε θα προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και των δημοσίων αρχών αλλά και πρωταρχικής σημασίας απαίτηση του καταναλωτή. Η εφαρμογή ενός συστήματος HACCP (Hazard Analysis-Critical Control Points- Ανάλυση Κινδύνων - Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι ικανή να διασφαλίσει την παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Το σύστημα HACCP έχει ως στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και εντοπίζει σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ,τους πιθανούς μικροβιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους, διερευνά τις πιθανές αιτίες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και εγκαθιστά τους αναγκαίους μηχανισμούς ελέγχου. Μετά από έρευνα που διεξήχθη στον Νομό Δράμας διαπιστώθηκε ότι το HACCP δεν υπήρχε στις μικροαστικές πόλεις παρά μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με μεγάλες πόλεις ,όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και άρχισε να εφαρμόζεται στον τομέα της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και ζύμης σφολιάτας στον νομό Δράμας κατά το έτος 2005.Πλέον το HACCP αρχίζει και κάνει την εμφάνισή του ορατή και στις μικρές αστικές πόλεις λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σφολιάτας και παρομοίων ειδών.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Προϊόντα ζύμης(HACCP), Σφολιάτα, Πρώτες ύλες αρτοσκευασμάτων
Subjects: Κ > Καταναλωτές - Προστασία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 21 Mar 2015 06:23
Last Modified: 18 May 2018 07:30
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/983

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top