Προσδιορισμός τρυγικού οξέος στο χυμό ροδιού και σύστημα ποιότητας παραγωγής ροδιού

Αλμπάντη, Ζαχαρούλα (2018) Προσδιορισμός τρυγικού οξέος στο χυμό ροδιού και σύστημα ποιότητας παραγωγής ροδιού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap7_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (29MB)

Abstract

Η κατανάλωση ποιοτικών και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων καθίσταται όλο και περισσότερο διαδεδομένη σε μία εποχή όπου γονείς και παιδιά λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας είναι ευάλωτοι στο γρήγορο και “έτοιμο” τυποποιημένο φαγητό. Ο αυξανόμενος, όμως αριθμός των παχύσαρκων ατόμων, αλλά και η αύξηση των ασθενειών που έχει επιφέρει αυτή, ενίσχυσε την ζήτηση των υπερτροφών, δηλαδή των τροφών που εκτός από θρέψη παρέχουν και πολλά άλλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως η πρόληψη ή και η θεραπεία κάποιων ασθενειών. Αναμενόμενο, λοιπόν, οι αγρότες να στραφούν σε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες που θα τους αποφέρουν περισσότερα κέρδη σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μία τέτοια τροφή είναι και το ρόδι, αλλά και ο χυμός του. Αυτός ο καρπός με το έντονο κόκκινο χρώμα, την ιδιαίτερη ομορφιά του εσωτερικά, αλλά και την στυφή, γλυκιά και παράλληλα πικρή και ξινή γεύση του έχει πολλά να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως αναλύεται και στην παρούσα εργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πάνω από 500 ποικιλίες ροδιού αναγνωρισμένες, καθεμία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η καλλιέργεια της ροδιάς είναι μία σχετικά εύκολη και προσοδοφόρα καλλιέργεια από αγροτικής άποψης, αφού το κόστος εγκατάστασης και περιποίησης της είναι μικρότερο από τα κέρδη που προσφέρει κάθε στρέμμα. Το θετικό της καλλιέργειας αυτής είναι ότι η αξιοποίηση του καρπού της είναι διττή, καθώς καρποί οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμοι προορίζονται για χυμοποίηση. Η οξύτητα του χυμού ροδιού αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της γεύσης του. Η οξύτητα αυτή μετριέται βάσει των διαφόρων οργανικών οξέων που περιέχει. Στην παρούσα εργασία μέσω του εκπονηθέντος εργαστηριακού πειράματος προσδιορίστηκε η οξύτητα αυτή βάσει του τρυγικού οξέος, ένα οξύ με το οποίο μετριέται και η οξύτητα του οίνου. Το τρυγικό οξύ δεν περιέχεται σε όλες τις ποικιλίες ροδιού, αλλά περιέχεται στην εξετασθείσα ποικιλία, που είναι η Wonderful. Αυτό που παρατηρήθηκε στο πείραμα είναι ότι το τρυγικό οξύ αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Για αυτό και στην ετικέτα των χυμών ροδιού αναγράφεται ότι η γεύση είναι διαφορετική με το άνοιγμα του χυμού και το πέρασμα του χρόνου.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ογκομετρούμενη οξύτητα, Τρυγικό οξύ,
Subjects: Ρ > Ρόδια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 Oct 2018 09:35
Last Modified: 24 Oct 2018 09:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9782

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top