Επισήμανση τροφίμων και ο ρόλος της στην ενημέρωση του καταναλωτή - Νομοθεσία

Στεφανής, Φώτης (2018) Επισήμανση τροφίμων και ο ρόλος της στην ενημέρωση του καταναλωτή - Νομοθεσία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap6_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (684kB)

Abstract

Στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα της επιλογής κάθε είδους προϊόντος προς κατανάλωση το οποίο μπορεί να ικανοποιεί κάθε είδους ανάγκη του. Αυτή όμως η πληθώρα προϊόντων διαφορετικών ή μη, προκάλεσε την ανάγκη της επισήμανσης τους κατά την οποία θα γίνονται εμφανείς οι μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις των προϊόντων αυτών. Έτσι λοιπόν θεσπίστηκαν κανονισμοί οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχαν στόχο να κατευθύνουν τον κάθε προμηθευτή ως προς την αναγραφή διαφόρων στοιχείων τα οποία θα το καθιστούσαν προτιμητέο και ασφαλέστερο για τον καταναλωτή. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια οι κανονισμοί και οι οδηγίες εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν, καθώς συνεχώς προέκυπταν ζητήματα που αφορούσαν την επισήμανση των τροφίμων. Τελικά όλοι οι κανονισμοί συμπτυχθήκαν στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 ο οποίος τροποποίησε και κατάργησε παλαιότερους και είναι πλέον σε ισχύ. Σκοπός της παρούσης Πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση του Κανονισµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπ’ αριθ. 1169 / 2011 σχετικά µε την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιµα που αφορούν στην ποιότητα, την υγιεινή, την θρεπτική τους αξία, την πιθανή επικινδυνότητα από αλλεργιογόνες ουσίες, µέσω των ετικετών, στους καταναλωτές . Σκοπός είναι η παρούσα Πτυχιακή Εργασία να αποτελέσει ένα εύχρηστο “οδηγό’’ για τον καθηµερινό καταναλωτή, ο οποίος επιθυµεί και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει ή ποιο από τα «φαινοµενικά όµοια» προϊόντα καλύπτει καλύτερα τις διατροφικές απαιτήσεις του. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να κάνει τις σωστές επιλογές οι οποίες θα καλύψουν στις ατοµικές του ανάγκες.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Διατροφικές ετικέτες, Επισήμανση τροφίμων,
Subjects: Α > Ασφάλεια τροφίμων
Κ > Καταναλωτές - Προστασία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 23 Oct 2018 10:21
Last Modified: 23 Oct 2018 10:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9780

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top