Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα

Τσικούρα, Μαγδαληνή (2009) Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap111_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στην εργασία αυτή αναλύονται οι τεχνικές αυτές που όλες μαζί αποτελούν τις τεχνικές της Βιολογικής Γεωργίας, ξεκινώντας από τον ορισμό της που με απλά λόγια αναφέρεται σε έναν τρόπο καλλιέργειας που δείχνει σεβασμό στη φύση, παράγοντας προϊόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας, ξεκινάει και το πρώτο κεφάλαιο. Στη συνέχεια παρατηρείτε η ιστορική της εξέλιξη δίνοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη της ανά δεκαετία κ την πρόοδο των μεθόδων και της τεχνολογίας παραγωγής των βιολογικών προϊόντων. Το στήριγμα στο οποίο έχει βασιστεί η ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών είναι οι τρεις βασικές αρχές : η αρχή του μικτού αγροκτήματος, η αρχή της εναλλαγής των καλλιεργειών και η αρχή της βελτιστοποίησης του κύκλου των θρεπτικών στοιχείων και της οργανικής ουσίας. Όλα αυτά βεβαίως γίνονται για την επίτευξη κάποιων στόχων, οι οποίοι παραθέτονται συνοπτικά, καθιστώντας ως ένα μεγάλο κομμάτι την τεκμηρίωση των διαφορών της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας. Η οργανική λίπανση είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια της βιολογικής καλλιέργειας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε αυτή είναι φυσικές εκροές που εκμεταλλεύεται ο παραγωγός. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητους φορείς οι οποίοι αποτελούν το σύστημα πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων κ με την κατάλληλη σήμανση επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του προϊόντος και παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες στον καταναλωτή. Εκτός της βιολογικής γεωργίας ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αποτελεί και η βιολογική κτηνοτροφία η οποία είναι αλληλένδετη με τις βιολογικές καλλιέργειες. Στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου παρατηρούνται συγκεντρωτικά η διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων και τα οφέλη αυτών. Με μια σύντομη αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα περνάμε στο δεύτερο κεφάλαιο της διατριβής στο οποίο αναλύεται η αγορά των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα και οι προτεινόμενες στρατηγικές μάρκετινγκ.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λοΐζου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Βιολογική καλλιέργεια, Ζιζανιοκτόνα, Στρατηγικές μάρκετινγκ, Μέθοδοι ποιοτικής έρευνας (ερωτηματολόγιο)
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα - Μάρκετινγκ
Β > Βιολογική γεωργία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 20 Mar 2015 10:33
Last Modified: 06 Apr 2015 08:47
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/965

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top