Η καλλιέργεια του σπαραγγιού (Asparagus officinalis) στην Ελλάδα

Τρεμπολίτου, Νικολέτα (2009) Η καλλιέργεια του σπαραγγιού (Asparagus officinalis) στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap128_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας σπαραγγιών στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Νομό Πέλλας, ώστε να δώσει μια αναλυτική εικόνα όσον αφορά τις δυνατότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας και να συμβάλλει στην προσπάθεια επίτευξης της ανάπτυξής του. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως, στοιχεία από τα πρακτικά του συνεδρίου EUROASPER , από βιβλία του Τ.Ε.Ι και της βιβλιοθήκης Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ., όπως επίσης και στοιχεία από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (ιδιαίτερα οι Καν. ΕΟΚ 2092/91 και Καν. Ε.Ε. 2377/99) και από ιστοσελίδες του διαδικτύου, όπως του ΥΠ.Α.Α.Τ. της ICAP, η ιστοσελίδα Statistics (Fruitbank) και η ΕΣΥΕ (βλ. και βιβλιογραφία). Το περιεχόμενο της μελέτης παρουσιάζεται και ταξινομείται ως εξής: στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για την βοτανική και τη θρεπτική αξία του σπαραγγιού, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται στοιχεία για την καλλιέργεια του στον ελλαδικό χώρο. Εν συνεχεία, στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιo γίνεται εκτενής αναφορά στις καλλιεργητικές τεχνικές, τις λιπάνσεις, τους εχθρούς και τις ασθένειες του σπαραγγιού που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας καλλιεργητής. Το πέμπτο και έκτο κεφάλαιο αναφέρονται στη συγκομιδή, τις μετασυλλεκτικές φροντίδες και τη μεταποίηση και εμπορία του σπαραγγιού. Στο έβδομο κεφάλαιο επιχειρείται μια αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στο Ν. Πέλλας. Στο τελευταίο (όγδοο) κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικότερα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί σχετικά με το μέλλον αυτής της δυναμικής και ελπιδοφόρας καλλιέργειας στη χώρα μας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Σπαράγγι(Asparagus officinalis), Καλλιεργητικές φροντίδες, Αθένειες σπαραγγιών, Μέθοδοι μεταποίησης, Ποιοτική κατάταξη
Subjects: Σ > Σπαράγγια
Τ > Τυποποίηση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 20 Mar 2015 09:23
Last Modified: 12 Nov 2015 07:31
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/959

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top