Παραγωγή «Μανουριού» υψηλής ποιότητας από την ΧΩΤΟΣ Α.Ε της Λάρισας και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος

Σοφλιάδη, Γεωργία (2009) Παραγωγή «Μανουριού» υψηλής ποιότητας από την ΧΩΤΟΣ Α.Ε της Λάρισας και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap37_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στην παρούσα εργασία θα εξεταστεί η παραγωγή <<Μανουριού>> υψηλής ποιότητας από την επιχείρηση γάλακτος ΧΩΤΟΣ Α.Ε. της Λάρισας και για το εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Δηλαδή θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία από την παραλαβή του νωπού γάλακτος, τον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται σ’αυτό, και όλες τις ενέργειες που γίνονται για το τελικό προϊόν. ο <<Μανούρι>> είναι Ελληνικό προϊόν που φτιάχνεται από τυρόγαλα. Παρασκευάζεται στην Κεντρική και στην Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία από τυρόγαλα πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος ή μίγμα και των δυό, στο οποίο προστίθενται αυξημένες ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος ή και κρέμας τους. Στην αυθεντική συνταγή, αναφέρεται ότι προέρχεται από τυρόγαλα που μαζεύεται από την κορυφή του καζανιού, όταν το γάλα που βράζει για το τυρί φτάσει στους 74° C. Το ph του μανουριού πρέπει να είναι από 5,0 – 6,1 , η υγρασία του να είναι < 60%, το λίπος επί ξηρού > 70% και το αλάτι από 2,5% - 3,5%. Το μανούρι έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά διότι έχει γεύση πλούσια και άρωμα και είναι μαλακό. Με την εφαρμογή του συστήματος HACCP στις γαλακτοβιομηχανίες διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα γαλακτομικά προϊόντα που παράγονται, είναι ελεύθερα από βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς κινδύνους.μέσω του HACCP προλαμβάνουμε ελέγχουμε και ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή. Η ασφάλεια είναι όμως ο σπουδαιότερος συντελεστής της ποιότητας των τροφίμων, καθώς η υγεία των καταναλωτών είναι αδιαπραγμάτευτος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: HACCP, Βιολογικοί κίνδυνοι, Νωπό γάλα, Τυποποίηση μανουριού, Αποθήκευση μανουριού
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 20 Mar 2015 08:36
Last Modified: 11 Nov 2015 19:05
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/951

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top