Η αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Σιούνη, Σοφία (2009) Η αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap47_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (482kB)

Abstract

Η απορρόφηση του νερού από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι θεμελιώδες για την ζωή, μια που το νερό αποτελεί 50-70% της μάζας του σώματος. Αυτό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς σε ποσότητες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να είναι ασφαλές και ακίνδυνο για την υγεία, να μην είναι θολό και να μην έχει χρώμα και δυσάρεστη οσμή και γεύση. Όμως λόγο της αύξησης του πληθυσμού της γης , προέκυψε και αύξηση της μόλυνσης των υδάτινων πόρων, αφού υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχουν άφθονα και ανεξάντλητα αποθέματα καθαρού και πόσιμου νερού και τελικά το καθαρό νερό έγινε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Έτσι ο καταναλωτής στράφηκε σε εναλλακτικές λύσεις για την οικιακή χρήση. Αυτές είναι το νερό φιλτραρισμένο με άνθρακα, το οικιακά αποσταγμένο νερό, το νερό επεξεργασμένο με όζον και υπεριώδη ακτινοβολία, το νερό επεξεργασμένο με αντίστροφη ώσμωση, τα οικιακά συστήματα απόσταξης και το εμφιαλωμένο νερό. Η στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εκτιμάται ότι ευνοεί την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και μάλιστα με αυξανόμενη συχνότητα. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης αγοράς στη χώρα μας αποτελεί η εποχικότητα στην κατανάλωση και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, καθώς στην αγορά κυριαρχεί μικρός αριθμός εταιρειών. Ο όρος εμφιαλωμένο νερό αφορά το νερό το οποίο προσφέρεται αεροστεγώς συσκευασμένο σε γυάλινη ή πλαστική συσκευασία και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το εμφιαλωμένο νερό διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο νερό, το ανθρακούχο νερό και το αποσταγμένο νερό.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Μεταλλικό και επιτραπέζιο νερό, Χρησιμότητα στον οργανισμό, Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, Κατανάλωση νερού
Subjects: Ε > Εμπόριο - Ευρώπη
Ν > Νερό
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 20 Mar 2015 07:49
Last Modified: 11 Nov 2015 18:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/945

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top