Η χρησιμοποίηση των αρωματικών φυτών στη διατροφή των μηρυκαστικών = Use of aromatic plant in ruminant diet

Στιβακτής, Λουκάς (2014) Η χρησιμοποίηση των αρωματικών φυτών στη διατροφή των μηρυκαστικών = Use of aromatic plant in ruminant diet. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp23_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (456kB)

Abstract

Τα αιθέρια έλαια (ΑΕ) είναι πτητικά συστατικά τα οποία εξάγονται με εκχύλιση από τα φυτά. Τα ΑΕ έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να είναι αποτελεσματικές εναντίον των ανεπιθύμητων μικροβίων που διαβιούν στο περιβάλλον της Μεγάλης Κοιλίας (ΜΚ) των μηρυκαστικών. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των ΑΕ ως φυσικών προσθετικών ουσιών με σκοπό τη βελτίωση της πορείας των ζυμώσεων στο περιβάλλον της ΜΚ, όπως επίσης την παραγωγή Πτητικών Λιπαρών Οξέων (ΠΛΟ), την αναστολή της μεθανογένεσης, τη βελτίωση στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και της εκμετάλλευσης της τροφής και την αύξηση της συγκέντρωσης του λινολεϊκού οξέος στα παραγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχει πληθώρα αναφορών σχετικά με τις επιδράσεις των ΑΕ στις ζυμώσεις της ΜΚ, επί των μικροβίων της ΜΚ και τις αποδόσεις των μηρυκαστικών. Οι επιδράσεις αυτές φαίνεται ότι εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος των ΑΕ, από τη σύνθεση της τροφής και την φυσιολογική κατάσταση του ζώου. Οι ερευνητικές προσπάθειες, οι οποίες προσανατολίζονται περαιτέρω στα ιδιαίτερα συστατικά κάθε ΑΕ, στη φυσιολογική κατάσταση του ζώου, τη σύνθεση σε θρεπτικά συστατικά του σιτηρεσίου και τις επιδράσεις των ΑΕ στο μικροβιακό οικοσύστημα της ΜΚ και το μεταβολισμό των ΑΕ θα συμβάλλουν για να καθοριστούν με μεγάλη ακρίβεια τα πραγματικά οφέλη από τη χρησιμοποίηση των ΑΕ στη διατροφή των μηρυκαστικών ζώων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Αρωματικά φυτά, Αιθέρια έλαια, Παραγωγικά χαρακτηριστικά μηρυκαστικών, Αρωματικά φυτά στη διατροφή των αγροτικών ζώων
Subjects: Α > Αρωματικά φυτά
Ζ > Ζωοτροφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 19 Mar 2015 12:33
Last Modified: 20 Mar 2015 10:32
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/936

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top