Μικροβιολογία νερού από την πηγή στην κατανάλωση κίνδυνοι για την δημόσια υγεία

Μπούρχα, Αργυρούλα (2009) Μικροβιολογία νερού από την πηγή στην κατανάλωση κίνδυνοι για την δημόσια υγεία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap54_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το νερό είναι υψίστης σημασίας αγαθό για τον άνθρωπο καθώς είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη της ζωής σε όλες τις μορφές. Χρησιμοποιείται από το άνθρωπο για πόση, μαγείρεμα, παρασκευή τροφίμων και ποτών, ατομική υγιεινή, πλύση, άρδευση, αναψυχή, κλιματισμό κ.ά. Οι κυριότερες πηγές υδροληψίας είναι οι φυσικές πηγές, οι γεωτρήσεις, τα πηγάδια, οι λίμνες και τα ποτάμια. Η διασφάλιση της ποιότητας (χημικής & μικροβιολογικής) του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ζωή. Η εκτίμηση της ποιότητάς του γίνεται με επιτόπια υγειονομική εξέταση, έλεγχο των οργανοληπτικών του παραμέτρων, φυσική και χημική εξέταση, βιολογική έρευνα και μικροβιολογική εξέταση. Η μικροβιολογική εξέταση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στηρίζεται στον έλεγχο της παρουσίας μικροβίων – δεικτών, η οποία είναι αδιάψευστος μάρτυρας κοπρανώδους μόλυνσης του νερού και κατά συνέπεια συνιστά ισχυρή πιθανότητα να συνυπάρχουν και παθογόνα μικρόβια. Η Κ.Υ.Α. Υ2/2600/2001 (εναρμόνιση με την Οδηγία 98/83/ΕΚ) καθορίζει τα μικρόβια-δείκτες που εξετάζονται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Η παρουσία παθογόνων μικροβίων στο νερό ευθύνεται για πλήθος λοιμώξεων (υδατογενείς λομώξεις) και την πρόκληση επιδημιών που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να προκληθούν με διάφορους τρόπους όπως πόση μολυσμένου νερού, ελλιπή χορήγηση νερού που έχει σαν αποτέλεσμα άσχημες συνθήκες υγιεινής, εισπνοή υδατοσταγονιδίων κ.ά. Οι παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι είναι δυνατόν να προκαλέσουν υδατογενείς λοιμώξεις ταξινομούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες (Βακτήρια, Ιοί, Παράσιτα).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένιος
Uncontrolled Keywords: Κατηγορίες νερού, Υδροληψία, Υδατογενείς λοιμώξεις, Μικροβιολογική εξέταση νερού
Subjects: Κ > Καταναλωτές - Προστασία
Ν > Νερό
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 19:38
Last Modified: 01 Apr 2015 11:42
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/899

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top