Προσδιορισμός της χημικής σύστασης ηλιάλευρου με φλοιούς με τη βοήθειας της αναλυτικής μεθόδου weende & της τεχνικης van soest = Chemical analysis of sesame seed hulls by the weende & van soest methods)

Μικελλίδης, Αλέξανδρος (2014) Προσδιορισμός της χημικής σύστασης ηλιάλευρου με φλοιούς με τη βοήθειας της αναλυτικής μεθόδου weende & της τεχνικης van soest = Chemical analysis of sesame seed hulls by the weende & van soest methods). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp6_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (486kB)

Abstract

Τα προϊόντα του ηλίανθου χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ανθρώπων και των αγροτικών ζώων, αλλά και ως καύσιμη ύλη. Ανάλογα με την περιεκτικότητα των σπερμάτων του ηλίανθου σε έλαιο διακρίνονται δύο κατηγορίες ποικιλιών, οι ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα (25%) και οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα (40% - 51%) σε έλαιο. Ως κύριο προϊόν της κατεργασίας των σπερμάτων προκύπτει το ηλιέλαιο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτικές στερόλες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η σύσταση του ηλιελαίου σε λιπαρά οξέα εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία του ηλιόσπορου και διακρίνεται σε ηλιέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ηλιέλαιο λινολεϊκό ή κλασικό), με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ηλιέλαιο ελαϊκό ή High-oleic) και με ενδιάμεση περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, (ηλιέλαιο μέσο ελαϊκό ή NuSun). Κυκλοφορεί στην αγορά ως ακατέργαστο ή «μπρούτο» και ως εξευγενισμένο ή «ραφιναρισμένο». Το ηλιέλαιο προστίθεται στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων με σκοπό την αύξηση του ενεργειακού περιεχομένου τους, καθώς και την κάλυψη των αναγκών τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές μελετούν την επίδραση του ηλιελαίου στη μεταβολή της σύστασης του γάλατος, του κρέατος και των αυγών των παραγωγικών ζώων, ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά περισσότερο επιθυμητά για τον άνθρωπο καταναλωτή, όπως για παράδειγμα αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Το ηλιέλαιο είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση σιτηρεσίων για κάθε είδος παραγωγικού ζώου, ενώ η τιμή του στην ελληνική αγορά είναι κατά κανόνα χαμηλότερη αυτής του σογιελαίου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Χημική σύσταση ηλιάλευρου, Μέθοδος weende & Van soest, Μέθοδοι ανάλυσης ζωοτροφών
Subjects: Ζ > Ζωοτροφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 16:23
Last Modified: 20 Mar 2015 11:30
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/892

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top