Εκτίμηση της χημικής σύστασης φλοιών σπόρων σουσαμιού, σύμφωνα με τις μεθόδους Weende & Van Soest = Chemical composition of sesame hulls (Weende and Van Soest methods)

Καγκελίδου, Ζαφείρω (2014) Εκτίμηση της χημικής σύστασης φλοιών σπόρων σουσαμιού, σύμφωνα με τις μεθόδους Weende & Van Soest = Chemical composition of sesame hulls (Weende and Van Soest methods). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp4_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (885kB)

Abstract

Οι σπόροι σουσαμιού (Sesamum indicum L.) θεωρούνται από τους πρώτους ελαιούχους σπόρους που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων σουσαμιού προέρχεται από τη Ασία και το 26% από την Αφρική. Η μέση ετήσια παραγωγή σπόρων σουσαμιού ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 49kg. Πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στην Ευρώπη (550kg/στρέμμα). Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια σημαντική πηγή ελαίου (44-58%), πρωτεΐνης (18-25%), υδατανθράκων (περίπου 13,5%) και τέφρας (5%). Το έλαιο των σπόρων σουσαμιού περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες (λιγνάνες- lignans) αλλά και τοκοφερόλες. Οι φλοιοί των σπόρων σουσαμιού προκύπτουν ως υποπροϊόν κατά την επεξεργασία των σπόρων σουσαμιού μετά την εξαγωγή με εκχύλιση του ελαίου. Ανάλογα με τη διαδικασία που επιλέγεται, μηχανική ή χημική εκχύλιση, η χημική σύνθεση των φλοιών σπόρων σουσαμιού ποικίλει και ως εκ τούτου ποικίλει και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, η οποία είναι δυνατό να κυμαίνεται μεταξύ 23% και 31% .

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Φυτό του σουσαμιού, Ιδιότητες του σουσαμιού, Ζωοτροφές απο σουσάμι, Υποπροϊόντα σπόρων σουσαμιού
Subjects: Φ > Φυτά
Ζ > Ζωοτροφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 15:55
Last Modified: 18 Mar 2015 15:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/889

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top