Παραγωγή και ποιότητα βιολογικού οίνου της αμπελουργικής ζώνης Ηλείας και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας

Λυμπερόπουλος, Διονύσιος (2009) Παραγωγή και ποιότητα βιολογικού οίνου της αμπελουργικής ζώνης Ηλείας και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap130_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στην παρακάτω εργασία πραγματοποιείται ανάλυση της παραγωγής του κρασιού, ύστερα περιγράφονται τα στάδια της Βιομηχανικής Επεξεργασίας του κρασιού και επιπλέον μελετούμε τα κρίσιμα σημεία ελέγχου του προϊόντος μέσα από το σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του προϊόντος, δηλαδή του συστήματος HACCP. Η ασφάλεια των τροφίμων έχει ιδιαίτερη σημασία για τους παραγωγούς της βιομηχανίας τροφίμων. Κανένας παραγωγός δεν επιθυμεί να παράγει ή να πωλεί προϊόντα, τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθένεια ή χειρότερα θάνατο στους καταναλωτές. Επίσης, η παραγωγή και η πώληση ενός μη ασφαλούς προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε νομικές κυρώσεις από τις κρατικές υπηρεσίες και τελικά στο κλείσιμο της επιχείρησης. Ένα εργαλείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων αφού διασφαλίζει την ποιότητα του τροφίμου και ταυτόχρονα την ασφάλεια που παρέχεται στο κοινό είναι το σύστημα Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου – HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Με το σύστημα αυτό οι παραγωγοί τροφίμων εκπληρώνουν το στόχο της ασφάλειας που αποτελεί υποχρέωσή τους απέναντι στους καταναλωτές. Ακόμη, στην εργασία δίνεται έμφαση στο συστηματικό έλεγχο των πρώτων υλών σε όλα τα στάδια παραγωγής και στο τελικό προϊόν, έτσι ώστε να είναι ασφαλές και έτοιμο προς κατανάλωση, ακολουθώντας το σύγχρονο σύστημα ελέγχου του προϊόντος και όχι τον παραδοσιακό εμπειρικό έλεγχο που αφορούσε μόνο ένα στάδιο ελέγχου στο προϊόν.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: HACCP, Αρωματικές ενώσεις, Πολυζαχαρίτης, Αζωτούχες ενώσεις, Βιομηχανία κρασιού
Subjects: Α > Αμπέλια - Βιολογική γεωργία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 14:38
Last Modified: 10 Nov 2015 11:38
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/880

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top