Καλλιέργεια της ποικιλίας ξινόμαυρο στην περιοχή της Νάουσας

Κοτζαγιώργη, Μαρία (2009) Καλλιέργεια της ποικιλίας ξινόμαυρο στην περιοχή της Νάουσας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap20_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (991kB)

Abstract

Το Ξινόμαυρο σαν ποικιλία προικίζει το κρασί με ιδιαίτερη στυφότητα και οξύτητα, χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα ελληνικά κρασιά. Ποικιλία εύρωστη και αρκετά παραγωγική μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους οίνων. Οι αμπελώνες του Ξινόμαυρου στη Νάουσα σήμερα καλύπτουν 6.810 στρέμματα. Αναφορικά με την παρούσα εργασία, στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ξινόμαυρο και οι οίνοι που παράγονται από αυτή. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της Νάουσας, η διαδικασία εγκατάστασης των αμπελώνων και το σύστημα διαμόρφωσης τους, ενώ παράλληλα αναλύονται και οι καλλιεργητικές φροντίδες που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα του Ξινόμαυρου όπως: το κλάδεμα, η λίπανση, η άρδευση και η φυτοπροστασία. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον έλεγχο της πορεία ωρίμανσης, πιο συγκεκριμένα στην παρακολούθηση των μεταβολών του χρώματος των ραγών, την εξέλιξη του βάρους αυτών, την διακύμανση της περιεκτικότητας των κυριότερων συστατικών του σταφυλοχυμού και την ποιοτική κατάσταση των σταφυλιών, που θα οδηγήσει στη συγκομιδή.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ονομασίας προέλευσης (ΟΠΑΠ), Εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, Κλάδεμα
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οίνος και οινοποιία
Σ > Σταφύλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 13:01
Last Modified: 20 Mar 2015 10:01
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/873

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top