Νομοθετικό πλαίσιο των βιολογικών προϊόντων και δεδομένα στο νομό της Φλώρινας: βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Μιχαηλίδης, Δ. (2011) Νομοθετικό πλαίσιο των βιολογικών προϊόντων και δεδομένα στο νομό της Φλώρινας: βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp14_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Ως βιολογική γεωργία στα πλαίσια του Καν (Ε.Κ) 1257/99, ορίζεται η μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές, με τη χρήση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον, όπως αυτές καθορίζονται από τον βασικό Καν. (ΕΟΚ) 2092/91, τις τροποποιήσεις αυτού καθώς και τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις του. Η βιολογική κτηνοτροφία είναι μια μέθοδος παραγωγής ζωικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, η οποία στηρίζεται στη φυσική διαβίωση των ζώων, χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά βιολογικές ζωοτροφές, προάγει τη βιοποικιλότητα, προστατεύει το περιβάλλον και διακρίνεται για την ποιοτική υπεροχή και την ασφάλεια των προϊόντων που παράγει. Ο νομός Φλώρινας έχει δυνατότητες ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους κλάδους. Πρώτος κλάδος είναι η αιγοπροβατοτροφία και την κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία, μελισσοκομία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία και τέλος γαλακτοπαραγωγική αγελαδοτροφία. Ίσως η μετατροπή μέρους της ελληνικής κτηνοτροφίας σε βιολογική να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων που υστερούν πολύ έναντι των ομοειδών ξένων, κυρίως εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού κόστους παραγωγής.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ελευθερίου Βασίλειος
Uncontrolled Keywords: Νομοθεσία βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, Δικαιούχοι βιολογικής καλλιέργειας, Βιολογική κτηνοτροφία Ν. Φλώρινας
Subjects: Β > Βιολογικά προϊόντα
Β > Βιολογική γεωργία
Ν > Νομολογία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 10:48
Last Modified: 19 Mar 2015 08:02
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/857

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top