Αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή

Γαρεφαλάκη, Αφροδίτη and Κουτρογιάννη, Κερασίνα (2011) Αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp17_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στη χώρα μας η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της οικογενειακής και επιχειρηματικής κτηνοτροφίας. Οι αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις που προσφέρουν την εθνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τις εκτροφές τους ώστε να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος. Σήμερα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μπορούν να παράγουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος. Κατά μέσο όρο, μια αγελάδα σε μια αγέλη γαλακτοπαραγωγής παράγει 28-30 μπουκάλια γάλακτος τη μέρα. Για να παράγουν τόσο πολύ γάλα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται διατροφή πλούσια σε ενέργεια και πολύ νερό. Η αύξηση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, το οικονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παραγωγή γάλακτος σε διάφορες χώρες, η αύξηση του αριθμού των αγελάδων κατά εκτροφή και η έλλειψη εργατικών χεριών στην κτηνοτροφία οδήγησαν στην αναζήτηση μηχανικών μέσων για το άρμεγμα των ζώων. Το γάλα, εδώ και δεκαετίες δεν προσφέρεται μόνο στην κλασική του μορφή, αλλά και σε διάφορες άλλες, είτε με τη προσθήκη σοκολάτας, είτε με την επεξεργασία αφαίρεσης της λακτόζης ή αφαίρεσης λιπαρών στοιχείων. Επίσης δυναμική εισαγωγή στην ελληνική αγορά έχουν κάνει και τα γάλατα βιολογικής προέλευσης, τα οποία στα πλαίσια της αλλαγής του τρόπου διατροφής, με στόχο την καλύτερη υγεία, χαίρουν άριστης αποδοχής από μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι εταιρείες παραγωγής γάλακτος να ασχολούνται και με αυτό τον τύπο γάλακτος. Λόγω της ευπάθειας που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο προϊόν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή και τους παραγωγούς και τους διανομείς και φυσικά τους καταναλωτές.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μαραντίδης Απόστολος
Uncontrolled Keywords: Αρμεχτικές μηχανές, Τύποι αλμεκτηρίων, Παραγωγή γάλακτος, Διάθεση γάλακτος, Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Subjects: Α > Αγελάδες
Γ > Γαλακτοπαραγωγή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 17 Mar 2015 16:08
Last Modified: 20 Mar 2015 07:30
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/842

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top