Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υγιεινή του αγελαδινού γάλακτος εντός της εκμετάλλευσης

Γούτας, Δημήτριος (2011) Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υγιεινή του αγελαδινού γάλακτος εντός της εκμετάλλευσης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp8_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η παραγωγή ενός ποιοτικού και υγιεινού γάλακτος αποτελείται από ένα σύνολο παραγόντων που είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Κύριος παράγοντας του αγελαδινού γάλακτος αποτελεί η φυλή της αγελάδας, η ποιότητα του οποίου διαφέρει από φυλή σε φυλή. Επίσης καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το στάδιο της γαλακτικής περιόδου στο οποίο βρίσκεται το ζώο. Η κατάσταση της υγείας του ζώου αποτελεί αναπόσπαστο κριτήριο για την παραγωγή του γάλακτος. Η διατροφή συμβάλει καθοριστικά και αποτελεί έναν κύριο παράγοντα αφού μέσω αυτού το ζώο καλύπτει τις ανάγκες τις γαλακτοπαραγωγής του. Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο σε μία εκμετάλλευση. Προσωπικό απαλλαγμένο από ασθένειες και με γνώση του αντικειμένου συμβάλλουν σημαντικά στην υγιεινή του ζώου και του σωστού χειρισμού του. Η διαδικασία του αρμέγματος εφόσον πραγματοποιηθεί σωστά συμβάλει στην καλή ποιότητα. Το άρμεγμα είτε πραγματοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την υγιεινή. Ο καθαρισμός των εργαλείων και η αποστείρωση τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ασθένειες όπως η μαστίτιδα δρουν αρνητικά στην ποιότητα του γάλακτος και η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές, καθώς και για την υγεία των υπολοίπων ζώων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθ’ ένας με τον τρόπο του, είτε μεμονωμένα είτε σε σύνολο συμβάλλουν στην παραγωγή υγιεινού γάλακτος ποιότητας μειωμένου μικροβιακού φορτίου αντάξιο των προσδοκιών του κάθε καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μαραντίδης Απόστολος
Uncontrolled Keywords: Παράγοντες για υγιεινή γάλακτος, Μαστίτιδες αγελάδων
Subjects: Α > Αίγες - Ασθένειες
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 17 Mar 2015 14:21
Last Modified: 30 Mar 2015 12:12
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/837

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top