Κορινθιακή σταφίδα: η περίπτωση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών

Θανασούλια, Νικολέτα (2009) Κορινθιακή σταφίδα: η περίπτωση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap76_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία αφορά την παραγωγική διαδικασία και την τυποποίηση της κορινθιακής σταφίδας, ξεκινώντας από το παραγωγικό στάδιο της σταφίδας στον αγρό μέχρι την παραλαβής από το εργοστάσιο και την εξαγωγή της από αυτό, με τη μορφή διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας. Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν το οποίο απαιτεί από το παραγωγό να ασχολείται μαζί της όλες τις εποχές του χρόνου για να αποδώσει καρπούς. Η σταφίδα αποτελεί καλή φυτική πηγή σιδήρου, που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι άριστη πηγή καλίου που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Παράλληλα ο αποξηραμένος αυτός καρπός της φύσης είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C και E αποτελώντας κατά συνέπεια ένα ακόμα μυστικό της ελληνικής διατροφής. Συμπεραίνεται ότι αυτό το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη φυτοχημικών αντιοξειδωτικών ουσιών με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου και μείωση της χοληστερόλης . Στις ενότητες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της κορινθιακής σταφίδας, καθώς και η σύσταση και οι ιδιότητες αυτής αλλά και των προϊόντων της, όπως και οι διαδικασίες επεξεργασίας τους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Uncontrolled Keywords: Παραγωγή σταφίδας(Κόρινθος), Ασθένειες σταφίδας
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Σ > Συνεταιρισμοί
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 17 Mar 2015 11:24
Last Modified: 10 Nov 2015 07:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/832

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top