Υγιεινή και ποιότητα πρόβειου γάλακτος - προϊόντα πρόβειου γάλακτος

Δημητριάδου, Χριστίνα (2009) Υγιεινή και ποιότητα πρόβειου γάλακτος - προϊόντα πρόβειου γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap122_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (598kB)

Abstract

Ο άνθρωπος, από τα πρώτα στάδια του πολιτισμού του, χρησιμοποίησε για τις διατροφικές του ανάγκες το γάλα διαφόρων κατοικίδιων ζώων. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά ήταν η αγελάδα, το πρόβατο, και η κατσίκα. Το πρόβειο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Γνωστά είναι άλλωστε τα τυριά που παράγονται από πρόβειο γάλα, το γιαούρτι και το παγωτό. Το πρόβειο γάλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Το γάλα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συστατικών από τα οποία μερικά υπάρχουν σε σημαντική ποσότητα και χαρακτηρίζονται σαν κύρια συστατικά του γάλακτος, ενώ άλλα τα οποία είναι και περισσότερα σε αριθμό τα συναντάμε σε μικρότερες ποσότητες, ονομάζονται δευτερεύοντα. Η υγιεινή κατάσταση του νωπού γάλακτος αποτελεί την κυριότερη παράμετρο της ποιότητας του και καθορίζεται κυρίως από τη μικροβιολογική του κατάσταση, καθώς και από την παρουσία σε αυτό ουσιών οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης επηρεάζεται και από τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις σταβλικές εγκαταστάσεις, την υγεία του ζώου, την υγιεινή αμέλξεως, την υγιεινή προσωπικού καθώς και την υγιεινή του νερού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Ποιοτικός έλεγχος γάλακτος, Προϊόντα πρόβειου γάλακτος
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Γ > Γαλακτοπαραγωγή
Π > Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 17 Mar 2015 09:34
Last Modified: 09 Nov 2015 15:16
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/823

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top