Καθαριότητα και υγιεινή σε μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων = Cleanness and hygiene in a food processing unit

Δερμετζή, Γκιούνερ (2009) Καθαριότητα και υγιεινή σε μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων = Cleanness and hygiene in a food processing unit. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap84_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (542kB)

Abstract

Τα τρόφιμα είναι πρωταρχικός παράγοντας για την επιβίωση των ανθρώπων. Είναι η πηγή της ενέργειας και των δομικών στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να ζήσουν. Στην αρχή της εργασίας αναφέρεται η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων. Η υγιεινή και ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων γιατί έχει άμεση επίπτωση και στην υγεία των καταναλωτών. Αν το τρόφιμο δεν είναι ασφαλές σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία του καταναλωτή. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι επιχειρήσεις εργοστάσια που ασχολούνται με τα τρόφιμα, ρίχνουν όλο το βάρος στην υγιεινή και ασφάλεια. Οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων θα πρέπει να προστατέψουν το τρόφιμο από κάποιους σοβαρούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι διαχωρίζονται σε 3 είδη: Φυσικοί, Χημικοί, Βιολογικοί αν αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι το προϊόν, που θα παραχθεί θα είναι ασφαλές άρα και κατάλληλο για τον καταναλωτή. Επίσης για να παραχθεί ένα ασφαλές τρόφιμο θα πρέπει η επιχείρηση να ακολουθήσει πιστά κάποια συγκεκριμένα βήματα. Αυτά τα βήματα καθορίζει η ΟΒΠ. Η ΟΒΠ επιβάλει στη μονάδα επεξεργασίας την ορθή λειτουργία της. Ποιο συγκεκριμένα έχει να κάνει με το προσωπικό, τοποθεσίας και σχεδιασμός της βιομηχανικής εγκατάστασης συσκευές μηχανήματα παραγωγής γενικής υγιεινής, καθαρισμός, απολύμανση επιλογή πρώτων υλών, διεργασίες παραγωγής υλικά συσκευασίας, συστήματα έλεγχου ποιότητας, εσωτερικές επιθεωρήσεις και καταγραφή. Η σωστή λειτουργία όλων αυτών των διαδικασιών έχει σαν στόχο την προφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, την παραγωγή ενός ομοιόμορφου προϊόντος καθορισμένης ποιότητας και την προστασία των εργαζομένων που εργάζονται σε μια τέτοια μονάδα. Πιο απλά θα μπορούσαμε να πούμε πως η υγιεινή και η καθαριότητα σε μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων με τη βοήθεια της ΟΒΠ είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη επιχείρηση που θα παράγει ασφαλείς τρόφιμα για τον καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένιος
Uncontrolled Keywords: Εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, Διατροφικός κίνδυνος, Ορθή βιομηχανική πρακτική (gmp)
Subjects: Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Υ > Υγεία και υγιεινή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 17 Mar 2015 08:48
Last Modified: 09 Nov 2015 15:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/821

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top