Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή και ο ρόλος τους στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά

Μπαλτζή, Βασιλική Σ. and Ψαρά, Ελευθερία Κ. (2006) Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή και ο ρόλος τους στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT44_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία διερευνά τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας. Με δεδομένο ότι πλέον ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων γίνεται συνεχώς πιο έντονος, ανεξαρτήτως του χώρου μέσα στον οποίο αυτές δραστηριοποιούνται, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν μια φιλοσοφία διοίκησης επιχειρήσεων, γνωστή ως Διοίκηση Ποιότητας, η οποία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής με ταυτόχρονη δημιουργία και/ή ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών με συνεπαγόμενη ικανοποίηση των αναγκών και απαιτήσεων των πελατών. Η φιλοσοφία αυτή αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην διοίκηση επιχειρήσεων, περιλαμβάνει την οργανωτική δομή, τον καθορισμό αρμοδιοτήτων / υπευθυνοτήτων και πολιτικής, τις διεργασίες, τις διαδικασίες και τους διαθέσιμους πόρους της επιχείρησης και βασίζεται στην συμμετοχή όλων των μελών της για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων ποιότητας μέσα από αποτελεσματικό σχεδιασμό, λειτουργία και αξιολόγηση. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συνιστά ένα σύστημα γνωστό και ως Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας. Προκειμένου να παρέχεται μια δομή σχεδιασμού τέτοιων συστημάτων εφαρμόσιμη από κάθε οργανισμό, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, αλλά και να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των συστημάτων αυτών, έχουν συνταχθεί «λίστες» απαιτήσεων που ονομάζονται πρότυπα, οι οποίες είναι διεθνώς αποδεκτές και επαληθεύονται από ανεξάρτητους φορείς. Το πρότυπα ISO 9000 και ISO 14000, το HACCP, το EUREPGAP και το AGRO 2-1 και 2-2 είναι τα πιο διαδεδομένα πρότυπα και προσφέρουν την δυνατότητα εφαρμογής σε κάθε είδος οργανισμού, ανεξαρτήτως των προϊόντων ή υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν και δίνουν έμφαση στην οργάνωση μέσα από τις επιχειρησιακές διεργασίες, στην μέτρηση των παραμέτρων ποιότητας και στον σχεδιασμό μηχανισμών για συνεχή βελτίωση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπίντσης Θωμάς
Uncontrolled Keywords: Ολοκληρωμένη διαχείριση στη γεωργική παραγωγή, Περιβάλλον, Επίπτωση στο περιβάλλον, Ιχνηλασιμότητα, Ασφάλεια, Γεωργικό προϊόν, Ποιότητα γεωργικού προϊόντος, Συνεχής βελτίωση
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Δ > Διασφάλιση ποιότητας
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 15 Jun 2016 11:00
Last Modified: 28 Nov 2016 08:12
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8205

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top