Παραγωγή και εμπόριο ελαιόλαδου στην Ελλάδα = Olive oil production and trade in Greece

Γιακουμάκη, Αικατερίνη (2009) Παραγωγή και εμπόριο ελαιόλαδου στην Ελλάδα = Olive oil production and trade in Greece. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap89_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (876kB)

Abstract

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονομίας. Ως τρόφιμο είναι ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων, στη περιεκτικότητά του σε πολυφαινολικές ενώσεις και βιταμίνη Ε, ουσίες που εμφανίζουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει γενική αναφορά για το ελαιόλαδο, για την καλλιέργεια της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και την σημασία της ελαιοκαλλιέργειας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα αναφερθει ξεχωριστά σε ορισμένους από τους νομούς της Ελλάδας για την παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου. Στο τρίτο, θα γίνει αναφορά στο αναξιοποίητο ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, για τις εξαγωγές Ελλάδας και των ανταγωνιστριών χωρών. Καθώς και τις εισαγωγές κυριότερων αγορών στις ΗΠΑ, στο Ην. Βασιλείου, στη Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Αυστρία, Σουηδία. Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα εξεταστεί αναλυτικά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όπου είναι ένα σύστημα επιδοτήσεων που πληρώνονται στους αγρότες, για τους στόχους της καθώς και την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το ελαιόλαδο. Ύστερα για τις τιμές ελαιολάδου που αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση στην αγορά φέτος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λοΐζου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Αγροτικός Συνεταιρισμός, Σπορέλαια
Subjects: Ε > Ελαιόλαδο
Ε > Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια
Ε > Εμπόριο - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 17 Mar 2015 08:04
Last Modified: 09 Nov 2015 14:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/816

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top