Η επίδραση της διατροφής κατά τον τελευταίο μήνα της κυοφορίας στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα, στο βάρος γέννησης των αρνιών και στην γαλακτοπαραγωγή σε προβατίνες της φυλής Χίου

Παπαδόπουλος, Νικόλαος and Καραΐσκος, Αναστάσιος (2009) Η επίδραση της διατροφής κατά τον τελευταίο μήνα της κυοφορίας στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα, στο βάρος γέννησης των αρνιών και στην γαλακτοπαραγωγή σε προβατίνες της φυλής Χίου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp33_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (932kB)

Abstract

Ο μαστός του προβάτου αποτελεί το σημαντικότερο όργανο των γαλακτοπαραγωγών προβάτων. Αναπτύσσεται στην βουβωνική χώρα και αποτελείται από δύο ημιμόρια, τα οποία είναι δύο πλήρεις μαστικοί αδένες συγκολλημένοι μεταξύ τους. Η κύρια λειτουργία των μαστικών αδένων των προβατίνων είναι η έκκριση του γάλακτος για την διατροφή των νεογέννητων αρνιών.(Ζυγογιάννης, 1999, Φθενάκης, 1993). Η ανάπτυξη του μαστικού αδένα ξεκινάει από την εμβρυϊκή ζωή των προβατίνων, όμως μέχρι την ηλικία της ενήβωσης είναι αργή και υποτυπώδης. Πρόκειται για απλή ανάπτυξη του συνδετικού ιστού και για εναπόθεση λίπους. Μετά την ενηλικίωση ο μαστικός αδένας αυξάνεται αλλομετρικά. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό της ανάπτυξης του μαστικού αδένα πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της κυοφορίας και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο της στάδιο (Φθενάκης, 1993, Σμοκοβίτης, 1999). Έτσι η διατροφή κατά την κυοφορία και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο στάδιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα και συνεπώς στην γαλακτοπαραγωγή που θα ακολουθήσει. Κακή διατροφή κατά το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή ανάπτυξη των μαστικών αδένων. Η σωστή διατροφή των προβατίνων κατά το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας εκτός από την σωστή ανάπτυξη του μαστικού αδένα έχει ως αποτέλεσμα την γέννηση αρνιών με ικανοποιητικό Σ.Β και ζωτικότητα (Φθενάκης, 1993, Ζυγογιάννης, 1999).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ρουκάς Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Φυλή Χίου(Πρόβατα), Διατροφή πρόβατων στην κυοφορία, Μαστικός αδένας προβάτου
Subjects: Α > Αιγοπρόβατα - Διατροφή και ζωοτροφές
Π > Πρόβατα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 16 Mar 2015 18:23
Last Modified: 23 Mar 2015 09:52
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/811

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top