Ανάλυση του τομέα της καλλιέργειας οιναμπέλων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη περιοχή Αμυνταίου Νομού Φλώρινας

Χλιάπα, Ευφροσύνη (2004) Ανάλυση του τομέα της καλλιέργειας οιναμπέλων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη περιοχή Αμυνταίου Νομού Φλώρινας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap43_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (397kB)

Abstract

Η ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων που να εξασφαλίζουν στους γεωργούς υψηλό εισόδημα και καλές συνθήκες διαβίωσης, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ιδιαίτερα τώρα που η γεωργία έχει πάψει να ασκείται ως διαδικασία που εξυπηρετεί τις καταναλωτικές ανάγκες των γεωργών (αυτοκατανάλωση) και πλέον ασκείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η παρακάτω πτυχιακή μελέτη αναφέρεται στον κλάδο παραγωγής της αμπελουργίας. Η καλλιέργεια αμπέλου στην Ελλάδα, φαίνεται να είναι τόσο παλιά, όσο και η ελληνική ιστορία. Ειδικά στην Μακεδονία, όπου διεξάγεται η έρευνα, η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή του κρασιού έχει ακμάσει και ακόμα ακμάζει. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από την συνέχιση της τοπικής παράδοσης για τα κρασιά, τις τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, την τοπική γαστρονομία, την χειροτεχνεία και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, την οποία συνοδεύει η παρουσία και η κατανάλωση του κρασιού και των υποπροϊόντων του, όπως τσίπουρο. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης και έρευνας του κλάδου της αμπελουργίας ανά τον κόσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα με κυριότερη και λεπτομερή αναφορά στην αμπελουργική περιοχή Αμυνταίου νομού Φλωρίνης. Σκοπός της πτυχιακής αυτής μελέτης είναι η ανάλυση και παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της αμπελοκαλλιέργειας της περιοχής Αμυνταίου, των χαρακτηριστικών της περιοχής, των οινοποιήσιμων ποικιλιών και των προβλημάτων και προοπτικών που παρουσιάζει ο κλάδος αυτός όσον αφορά την παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα, την βελτίωση της ποιότητας και την εμπορία των οινοποιήσιμων σταφυλιών. Το μικροκλίμα και η εδαφολογία της περιοχής κατατάσσουν την αμπελοκαλλιέργεια ως πολύ σημαντικό κλάδο παραγωγής για την περιοχή μια και η περιοχή Αμυνταίου χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης ποιότητας κρασιά ΟΠΑΠ.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λαλάς Σταύρος
Uncontrolled Keywords: Αμπελουργία(Ελλάδα), Αμπελοκαλλιέργεια(Αμύνταιο), Κρασιά(Αμύνταιο), Οινοποιητικές επιχειρήσεις(Αμύνταιο)
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οινοποιεία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 16 Mar 2015 09:26
Last Modified: 18 Mar 2015 07:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/779

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top