Μελέτη και καταγραφή των προσυλλεκτικών και μετασυλλεκτικών παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ακτινιδίου του Ν. Πιερίας.

Τσιμήτρη, Μαρία (2004) Μελέτη και καταγραφή των προσυλλεκτικών και μετασυλλεκτικών παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ακτινιδίου του Ν. Πιερίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap51_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (358kB)

Abstract

Η ακτινιδιά είναι γνωστή από πολύ παλαιά τουλάχιστον 1200 χρόνια πριν. Αρχικά καλλιεργήθηκε στην Κίνα, μετά στη Νέα Ζηλανδία, αργότερα στις Η.Π.Α. και έπειτα σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης. Η καλλιέργεια του ακτινιδίου εισήχθη στην Ελλάδα τη δεκαετία του 70 και ο πρώτος Νομός στον κρίθηκε κατάλληλη ήταν ο Νομός Πιερίας. Σήμερα η καλλιεργούμενες εκτάσεις φυτών ακτινιδιάς στο Νομό Πιερίας φτάνουν τα 16.000στρ. και η παραγωγή τους ανέρχεται στους 30.000τον. από τους οποίους ο μεγαλύτερος αριθμός εξάγεται κυρίως στη Ρωσία. Με βάση τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων με φυτά ακτινιδιάς βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ακτινίδιο είναι ο δεύτερος χρηματικός παράγοντας (με πρώτο τον καπνό) που δίνει ζωή στο Νομό και βάζει σε λειτουργία όλες του τις υπηρεσίες. Η ποικιλία ακτινιδίων η οποία καλλιεργείται στο Νομό Πιερίας είναι η Hayward η οποία είναι και η πιο εμπορεύσιμη. Πριν την εγκατάσταση του ακτινιδεώνα πρέπει να γίνουν κάποιες προετοιμασίες του εδάφους. Για την απόκτηση καλών ποιοτικώς καρπών παίζουν ρόλο πολύ παράγοντες: Καταρχήν το έδαφος θα πρέπει να έχει κάποια θρεπτικά στοιχεία. Τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες είναι: άζωτο, κάλιο, φώσφορος. Ενώ εκείνα που χρειάζεται σε μικρές ποσότητες είναι: σίδηρος, βόριο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός, μολυβδαίνιο και θείο. Αν αυτά δεν υπάρχουν στο έδαφος προστίθενται με χρήση λιπασμάτων. Για να ανακαλύψουμε ποια θρεπτικά στοιχεία λείπουν από το έδαφος κάνουμε ανάλυση του εδάφους. Όπως γνωρίζουμε χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, γι’ αυτό για την ακτινιδιά δημιουργήθηκαν διάφοροι τρόποι άρδευσης (με κατάκλυση, με στάγδην άρδευση, με άρδευση πάνω από το φύλλωμα και με τεχνητή βροχή). Ο κάθε τρόπος έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Καλλιέργειας ακτινιδιάς, Συγκομιδή ακτινιδίου, Ακτινιδιά(Ν. Πιερίας),
Subjects: Α > Ακτινίδιο
Ο > Οπωροφόρα δένδρα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 16 Mar 2015 08:45
Last Modified: 01 Apr 2015 12:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/773

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top