Προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Παπαθεοδώρου, Βασίλειος (2004) Προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap8_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (414kB)

Abstract

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει απέραντος πλούτος και ευρεία ποικιλία τροφίμων. Όταν, όμως, ένα προϊόν αποκτήσει φήμη που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, μπορεί να βρεθεί σε μία αγορά όπου κάποια προϊόντα, αυτοαποκαλούνται γνήσια χωρίς να είναι και χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα. Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν αποθαρρύνει μόνο τους παραγωγούς, αλλά παραπλανεί και τους καταναλωτές . Για αυτό το λόγο, το 1992, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δημιούργησε συστήματα, όπως τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ), ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΠΓΕ και το ΕΠΠΕ (Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο) για να προωθήσει και να προστατεύσει αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Από αυτά τα τρία συστήματα, μόνο το ΕΠΠΕ είχε ήδη το δικό του σήμα. Τα ονόματα περίπου 500 τυριών, κρεάτων, φρούτων και λαχανικών καταγράφηκαν πρόσφατα ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ειδικό παραδοσιακό προϊόν εγγυημένο (ΕΠΠΕ), Τρόφιμα ορισμένης γεωργικής παραγωγής
Subjects: Β > Βιολογική γεωργία
Π > Προϊόντα - Εμπορική ονομασία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 16 Mar 2015 08:04
Last Modified: 17 Mar 2015 11:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/762

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top