Η πολιτική στην καλλιέργεια του καπνού από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ μέχρι σήμερα

Καρύδας, Νικόλαος (2004) Η πολιτική στην καλλιέργεια του καπνού από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ μέχρι σήμερα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap58_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (384kB)

Abstract

Ο καπνός κατάγεται από την Καραϊβική και εισήχθη στην Ευρώπη το 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε το 18ο αιώνα. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου η σημασία της καπνοκαλλιέργειας για τη χώρα μας έγινε πολύ μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι εξάγουμε σχεδόν το 80% της παραγωγής και ότι με την καπνοκαλλιέργεια ασχολούνται περίπου 60.000 αγροτικά νοικοκυριά. Το αγροτικό εισόδημα από τον καπνό είναι αρκετά ικανοποιητικό και οφείλεται στο ότι ο καπνός απαιτεί πολύ ανθρώπινη εργασία. Επίσης συμβάλλει στο να περιορίζεται η εσωτερική μετανάστευση προς τις πόλεις στις καπνοπαραγωγικές περιοχές. Υπάρχουν επίσης σημαντικά συναλλαγματικά και δημοσιονομικά έσοδα από τον καπνό όπως ο φόρος των τσιγάρων που αποτελεί το 7% των έμμεσων φόρων του κράτους. Η παγκόσμια παραγωγή είναι σχετικά μεγάλη και ανέρχεται σε 6 εκ. τόνους ετησίως. Τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια παραγωγή κατέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, οι Η.Π.Α. και η Βραζιλία. Η καπνική πολιτική στην Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η περίοδος μέχρι το 1957, η περίοδος 1957-1980 και η περίοδος από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. (1981) μέχρι σήμερα. Η σημερινή κατάσταση της καπνοκαλλιέργειας είναι απόρροια της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., κύρια τριών κανονισμών και αναθεωρήσεων, του κανονισμού 727/70, του κανονισμού 2075/92 και της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κ.Α.Π. του 2004.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Καπνοβιομηχανία, Επιδοτήσεις καπνού, GATT, Ε.Ο.Κ,
Subjects: Ε > Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις
Κ > Καπνός (Φυτό) - Βιομηχανία και εμπόριο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 15 Mar 2015 12:57
Last Modified: 01 Apr 2015 06:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/743

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top