Σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε επιχείρηση εμπορίας κατεψυγμένων ψαριών και άλλων ειδών αλιείας

Σκορδίλη, Αικατερίνη (2008) Σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε επιχείρηση εμπορίας κατεψυγμένων ψαριών και άλλων ειδών αλιείας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap4_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (260kB)

Abstract

Το ψάρι όπως και όλα τα άλλα θαλασσινά προϊόντα αποτελούσαν από την αρχαιότητα βασικό είδος διατροφής για τον άνθρωπο. Έτσι, η αλιεία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομίας για πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα η παραγωγή των αλιευμάτων όλων των κατηγοριών (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, λιμνοθάλασσες) ανέρχεται σε 231.000 τόνους. Σε ετήσια βάση εισάγονται 72.000 τόνοι κατεψυγμένων αλιευμάτων ενώ οι εξαγωγές ανέρχονται σε 15.000 τόνους. Οι εισαγωγές γίνονται από χώρες και περιοχές όπως είναι το Βιετνάμ, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Νορβηγία, το Μαρόκο, η Ισλανδία, η Αφρική. Όσον αφορά τις εξαγωγές, αυτές προορίζονται κυρίως για χώρες και περιοχές όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία και τα Βαλκάνια. Η ποιότητα των αλιευμάτων και γενικότερα των τροφίμων έχει τεράστια σημασία για την υγεία των καταναλωτών. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τη διοχέτευση στην αγορά ασφαλών τροφίμων έχει εκδόσει μια σειρά οδηγιών με σημαντικότερες τις παρακάτω: •Η οριζόντια οδηγία 93/94/ΕΟΚ, για την Υγιεινή Τροφίμων. •Η κάθετη οδηγία 91/492/ΕΟΚ, για ζώντα δίθυρα μαλάκια. •Η κάθετη οδηγία 91/493/ΕΟΚ, για αλιευτικά προϊόντα και •Η κάθετη οδηγία 92/496/ΕΟΚ, για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το HACCP αποτελεί ένα προληπτικό σύστημα επίτευξης και διαφύλαξης της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. HACCP είναι τα αρχικά των λέξεων HAZARD (κίνδυνος), ANALYSIS (ανάλυση), CRITICAL CONTROL POINTS (κρίσιμα σημεία ελέγχου). Το σύστημα αυτό εκτιμά τη σοβαρότητα και ελέγχει φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς κινδύνους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: HACCP, Κατεψυγμένα ψάρια, Μαλάκια, Γαρίδες, Μύδια, Αλιεία
Subjects: Α > Αλιεία
Ψ > Ψάρια
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 15:29
Last Modified: 18 Mar 2015 07:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/697

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top