Χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα

Σεμπέκου, Ελένη (2008) Χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap39_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (647kB)

Abstract

Η παρούσα εργασία, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη βασικών χαρακτηριστικών της χρήσης της ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα και το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο άνθρωπος, θετικά ή αρνητικά από την κατανάλωσή τους. Παρά την έγκριση από τους Διεθνείς Εμπειρογνώμονες, η ακτινοβολία τροφίμων, δεν είναι και πολύ αποδεκτή λόγω της φτωχής επικοινωνίας μεταξύ του τι ακριβώς περιλαμβάνει η τεχνολογία και στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει για την βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Η ακτινοβολία τροφίμων, περιλαμβάνει την έκθεση των τροφίμων σε πηγές ενέργειας, όπως οι ακτίνες «γ», οι ακτίνες Χ και οι δέσμες ηλεκτρονίων. Κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας, τα τρόφιμα δεν θερμαίνονται, όπως στην περίπτωση μικροκυμάτων, και καμία από την ακτινοβολία δεν διατηρείται από τα τρόφιμα. Η ακτινοβολία, δεν καθιστά τα τρόφιμα ραδιενεργά. Το κύριο όφελος της είναι ότι σκοτώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ωρίμανση των τροφίμων, όπου με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται η ζωή του προϊόντος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική απώλεια οποιονδήποτε θρεπτικών ουσιών μετά την ακτινοβόληση. Μια μικρή ποσότητα από βιταμίνες μπορεί να χάνεται, παρόμοια όμως με αυτή που χάνεται κατά τη διάρκεια συντήρησης με άλλες μεθόδους.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ακτίνες «Χ», Ακτίνες «Γ», Υπεριώδεις ακτίνες UV, Μέθοδοι συντήρησης τροφίμων, Προστασία του καταναλωτή
Subjects: Α > Ακτινοβολία
Σ > Συσκευασία, Υλικά της
Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 13:12
Last Modified: 01 Apr 2015 12:40
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/694

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top