Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξελίξεις και προβλήματα

Χριστοπούλου, Αθηνά (2008) Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξελίξεις και προβλήματα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap55_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (816kB)

Abstract

Το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων είναι εδώ και μερικά χρόνια οργανικά ενταγμένο στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και οι πολιτικές για τη γεωργία δεν μπορούν πλέον να ασκούνται βάσει αποκλειστικά «εθνικών» κριτηρίων. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να εξετάσει το διεθνές εμπόριο των γεωργικών προϊόντων στο ευρύτερο πλαίσιο των υπό εξέλιξη εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μετά από τη Γεωργική Συμφωνία που επιτεύχθηκε στο «Γύρο Ουρουγουάης» εξελίσσονται στο πλαίσιο του «Γύρου Doha ». Σκιαγραφεί την αντιπαράθεση των απόψεων των βασικών «πρωταγωνιστών » στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων που αυτές υποκρύπτουν, ενώ παράλληλα εκθέτει τη στρατηγική που ακολουθεί η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις διαρκείς πιέσεις για αλλαγή της φιλοσοφίας, των στόχων και των μέσων της ΚΑΠ. Η εργασία ολοκληρώνεται με τις αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη γεωργία το 1992 (αναθεώρηση Macsharry), οι οποίες έλαβαν πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλεονασμάτων. Στην συνέχεια, ακολουθεί η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000», καθώς και των διαγραφόμενων μελλοντικών προοπτικών.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Διεθνές Εμπόριο, Γεωργικές καλλιέργειες, Πολιτική Εμπορικών Συναλλαγών, Αγροτικά προϊόντα Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, GATT
Subjects: Ε > Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις
Κ > Κοινή Αγροτική Πολιτική
Π > Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 12:03
Last Modified: 17 Nov 2015 08:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/687

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top