Η καλλιέργεια του καπνού

Χατζηστρατή, Βασιλική (2008) Η καλλιέργεια του καπνού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap9_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Ο καπνός είναι παραδοσιακό εθνικό προϊόν με βαρύνουσα σημασία για την ελληνική οικονομία. Η καλλιέργειά του ήρθε στη χώρα μας από τον Πόντο εξαπλώθηκε ραγδαία σε πολλές ορεινές περιοχές της Ελλάδας αποτελώντας κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές αγροτικές οικογένειες. Η κορύφωση της παραγωγής ήταν το 1912 και η πτώση επήλθε το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Η καλλιέργεια του καπνού είναι αρκετά δύσκολή ακόμα και στις μέρες μας λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών. Επίσης, το κόστος παραγωγής αρκετά μεγάλο και ασύμφορο για τους καπνοπαραγωγούς. Οι ποικιλίες του καπνού ξεπερνούν τις δέκα . Καθοριστικό παράγοντα της ζήτησης των καπνών αποτελεί η ποιότητα η οποία επηρεάζεται από εξωγενείς και από εγγενείς παράγοντες. Η προσφορά του προϊόντος εξαρτάται από τη από την ποιότητά του και τη ζήτηση που έχει. Γι’αυτό το σκοπό υπάρχουν επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβόλαια με τους καπνοπαραγωγούς και αναλαμβάνουν την επεξεργασία του καπνού κυρίως για εξαγωγή.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Καπνός, Καπνοπαραγωγή, Ποικιλίες καπνού, ΚΑΠ, Ποσοστώσεις (Καπνά), Ζήτηση και προσφορά του καπνού,
Subjects: Κ > Καπνός (Φυτό) - Βιομηχανία και εμπόριο
Κ > Καπνός - Επεξεργασία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 09:20
Last Modified: 01 Apr 2015 06:56
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/686

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top