Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος τους στην διευρυμένη κοινότητα

Τσίμου, Δάφνη (2008) Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος τους στην διευρυμένη κοινότητα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap15_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (785kB)

Abstract

Στην πτυχιακή εργασία αναφέρονται οι λόγοι και οι ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργία της Ευρωπαϊκής κοινότητας καθώς και τα κυριότερα σημεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (ιστορική αναδρομή 1950-2007). Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή προς οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που πληροί τα δημοκρατικά, πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για ένταξη. Με μια σειρά διευρύνσεων, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί από 6 σε 27. Πολλές άλλες χώρες είναι υποψήφιες προς ένταξη. Επίσης παρατίθενται οι κυριότερες συνθήκες «σταθμοί» για την ιστορική εξέλιξη της Ε.Ε. όπως οι πρωτοπόρες ΕΚΑΧ, ΕΥΡΑΤΟΜ, ΕΟΚ καθώς και οι μεταγενέστερες. Ακολουθεί εκτενείς αναφορά των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. καθώς και του ρόλου τους στην διευρυμένη κοινότητα. Οι διαδοχικές διευρύνσεις ενίσχυσαν την οικονομία, κατέστησαν την Ευρώπη πιο ισχυρή και αύξησαν τις προοπτικές της για εμπορική και οικονομική ανάπτυξη. Έτσι η Ε.Ε. τον 21ο αιώνα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και να διατηρήσει την πολυμορφία των λαών της Ευρώπης. Επίσης κατάφερε να υπερασπιστεί τις κοινές αξίες των Ευρωπαίων όπως η αειφόρος ανάπτυξη και το υγιές περιβάλλον, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνική οικονομία της αγοράς. Τέλος παρατίθενται μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003 κατά την Ελληνική προεδρία που αφορά το μέλλον της Ε.Ε. καθώς και το κατά πόσο έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή συνειδητοποίηση ο μέσος ευρωπαίος. Το δείγμα των ερωτηθέντων ανέρχεται σε 10537 ευρωπαίους πολίτες.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Εκαχ - Ευρατομ -Ε.Ο.Κ., Θεσμικά Όργανα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Subjects: Ε > Ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση
Ε > Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 08:42
Last Modified: 17 Mar 2015 10:27
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/683

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top